ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-10-2016, ora 10:56

Piata neagra a tigaretelor a crescut in septembrie la 18,3% comparativ cu 14,9% in iulie (studiu)

Articol de Madalina Irimia
Piata neagra a tigaretelor a crescut in septembrie la 18,3%, de la 14,9% in luna iulie, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research.

Potrivit studiului, acesta este cea mai mare crestere a comertului ilegal cu tigarete din ultimii doi ani si se situeaza peste media ultimilor cinci ani (circa 15%).

Potrivit vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Dorel Fronea, aceasta majorare nedorita a pietei negre impune intarirea imediata a masurilor operationale, dar si relansarea unei abordari strategice coordonate.

"Din pacate, acesta este rezultatul la care s-a ajuns ca urmare a desfiintarii Autoritatii Nationale a Vamilor, in august 2013. Este cunoscut ca, in ultima luna de functionare a ANV, iulie 2013, nivelul traficului ilicit cu tigarete era de 11,8%. Atunci aveam 15 scannere functionale si aproximativ 100 de echipe mobile la nivel national, care au fost desfiintate. Actualmente, scannerele nu functioneaza la capacitate normala, nu mai avem echipe mobile, iar numarul lucratorilor vamali din vamile de frontiera este insuficient. Astazi suntem in masura sa anuntam ca Strategia Nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, initiata de autoritatea vamala, se afla in stadiul final al procesului de avizare interinstitutionala si va fi lansata public spre consultare in cel mai scurt timp", a declarat Fronea, coordonator al Autoritatii Vamale din Romania.

Acesta sustine ca autoritatile au luat masuri de intarire a cooperarii transfrontaliere, ca urmare a intalnirilor cu conducatorii administratiilor vamale din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Germania, dar si cu conducerile OLAF si EUBAM.

"Regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, inregistrand o crestere semnificativa in septembrie fata de iulie, de 7,2 p.p., pana la 42,5%. Cea mai importanta majorare a pietei negre se inregistreaza in regiunea de sud-est, si anume 8,3 p.p., pana la 18,5%. Regiunile nord—vest, vest si sud-est continua sa detina, de asemenea, cote importante (24,5%, 24,3% respectiv 24,1%). Din punct de vedere al provenientei, ponderea 'cheap whites' continua sa creasca, situandu-se in iulie la peste 60% din totalul pietei negre. Produsele provenite din Ucraina se afla in crestere (plus 3,1 p.p.), iar cele din Moldova in scadere (-3,3 p.p.), in timp ce Serbia se mentine la nivel relativ constant", a declarat Marian Marcu, director Novel Research.

La randul sau, Ileana Dumitru, director Legal & External Affairs, BAT Romania, a precizat ca majorarea cu peste trei puncte procentuale a contrabandei, de la 14,9% la 18,3% inseamna o pierdere anualizata suplimentara de 130 de milioane de euro la bugetul de stat, in conditiile in care statul pierdea oricum 600 de milioane de euro in fiecare an.

In comunicat se precizeaza ca pentru reducerea contrabandei pe viitor sunt necesare mai multe schimbari legislative, pe care producatorii de tigarete, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii le solicita de ani de zile, fara a avea acelasi succes ca ONG-urile antitutun. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora — piete, oboare, statii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier. In 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii