A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817509.6136.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Piata muncii se prabuseste. De ce abandoneaza tinerii studiul si pregatirea profesionala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-03-2016, ora 10:01

Piata muncii se prabuseste. De ce abandoneaza tinerii studiul si pregatirea profesionala

Articol de Madalina Irimia
Interesul tot mai scazut manifestat de tinerii liceeni pentru continuarea studiilor a determinat universitatile din tara sa organizeze programe de pregatire pentru examenul de bacalaureat in speranta ca va creste numarul celor care vor merge la facultate.

"Avem facultati care deruleaza de mai multi ani pregatiri pentru elevi inainte de bacalaureat si admitere la facultate, insa foarte putini sunt interesati de aceste pregatiri. Avem someri si avem locuri de munca neocupate. Este vorba de un dezinteres in a se pregati. Sunt multe firme care ii primesc pentru a se forma direct in organizatie, dar tinerii prefera sa plece in strainatate, in cautarea unei vieti mai bune", spune Ioan Carcea, profesor al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei, anul trecut 66% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat, dintre care 73% din promotia 2014-2015, iar 27% din promotiile anterioare.

Numarul liceenilor care au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat a scazut in ultimii zece ani cu peste 30%. in 2014, pentru prima data din 2011 incoace, sistemul de invatamant romanesc a reusit sa produca un numar de absolventi de bacalaureat peste pragul de 100.000 de persoane.

Daca universitatile se plang de slaba pregatire a celor care ajung la facultate in ultimii ani, pe piata muncii deficitul de "talente" se adanceste, desi mediul corporatist a apelat in ultimii ani la programe de internship, stagii de practica platite, in urma carora tinerii primesc pana la 300 de euro lunar. "Avem in toata tara un deficit de informare in randul celor care isi cauta un loc de munca. intrucat pana la absolvire tinerii nu sunt pusi in contact cu piata muncii, ei pur si simplu nu stiu unde si cum sa aplice", spune Raluca Parvu, business manager in cadrul companiei de consultanta in management si resurse umane BPI Group.

In ultimii ani, marile companii de pe piata locala au intensificat selectia tinerilor la stagii de practica incercand astfel sa-si asigure un val de noi angajati in momentul in care "internii" termina facultatea.

"Sunt posturi care nu solicita un profil de studii specializat si sunt platite ca atare, cu salariul minim pe economie. Multi tineri nu se indreapta spontan catre aceste posturi sau nu sunt mobili. Prefera sa ramana fara loc de munca in loc sa se mute in alt oras", a mai spus Raluca Parvu.

Pe de alta parte tot mai multi angajatori din zona de productie se confrunta cu probleme legate de lipsa personalului calificat si a infrastructurii deficitare care reprezinta un impediment major in atragerea investitorilor.

"Una din marile probleme pe care le avem in prezent este legata de forta de munca din cauza faptului ca nu mai exista scolile profesionale. Ne gasim in situatia de a lucra cu echipe de oameni care au peste 50 de ani si din urma nu vine nimic. A trebuit sa improvizam noi scoli profesionale si sa ne formam matriteri, mecanici, tehnici", spune Silviu Badea, director in cadrul Grupului Industrial Componente Pitesti, cu afaceri de 90 milioane euro, 2.500 de angajati si fabrici in Pitesti, Campulung, Costesti si Curtea de Arges.

Potrivit acestuia, concurenta nu este reprezentata de celelalte firme romanesti din jur, ci de companii din Ungaria, Cehia, Slovacia sau Turcia: "Avem clienti de pe marginea vestica a tarii din Arad, Oradea, insa noi pierdem din cauza infrastructurii si a costurilor mai mari care vin de aici".

Invatamantul profesional din Romania a fost desfiintat in 2009 si reinfiintat in 2012, la cererea angajatorilor, care nu mai gaseau „meseriasi“ disponibili. in 2013 - cel mai recent an pentru care exista statistici - in invatamantul profesional erau inscrisi mai putin de 26.000 de elevi fata de 208.000, cati erau inscrisi in 1993.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii