Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Piata asigurarilor din Romania sta pe un butoi de pulbere
Articol de Cristian AmarieiNemultumiri ale clientilor, agenti care platesc despagubirile cu bani cash, scandaluri de mare coruptie, arestari, secretomanie dusa la extrem, asa arata piata asigurarilor din Romania in acest moment, potrivit evz.ro.
Printre clientii care au depus reclamatii pentru problema la plata daunelor se afla si mehedinteanul Alexandru Craciunescu caruia i-a luat foc casa in aprilie 2013 si pe care societatea de asigurare Euroins nu l-a despagubit nici acum. “Dupa mai multe reclamatii la CSA (nr: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, acum parte din ASF) am primit o scrisoare prin care eram anuntat ca Euroins este dispus sa imi plateasca 36% din valoarea politei, de 73.000 de euro. Nu aveam cum sa accept din moment ce am o hotarare judecatoreasca ce arata ca locuinta a fost distrusa mai bine de 80%. Am dat in judecata compania”, relateaza barbatul. “Din informatiile pe care ASF le-a solicitat companiei, rezulta ca plata a fost efectuata in prima parte a lunii ianuarie 2014”, ne raspunde ASF, cu toate ca in conturile lui Craciunescu n-a intrat niciun ban. Cazul este tipic pentru haosul de pe piata asigurarilor.
Un joc de domino care ar putea darama sistemul
Situatia critica a pietei din Romania a devenit subiect de prima pagina si pentru ziarele straine. “VIG si Uniqa, sub amenintarea dezastrului in Romania”, titreaza cea mai importanta publicatie financiara din Austria. Cele doua companii la care fac referire ziaristii austrieci detin in Romania societati mari de asigurare (Omniasig si Uniqa) care, chiar fara a avea probleme vizibile acum, pot deveni victime colaterale ale unui cutremur in piata. Mecanismul prin care toate companiile din piata vor plati prabusirea liderului de piata, de exemplu, tine de functionarea Fondului de Garantare a Asiguratilor, institutia care ar trebui sa gestinoneze eventuala intrare in incapacitate de plata a unei mari companii de asigurare.
“In situatia in care sumele disponibile sunt epuizate, Fondul are posibilitatea de a majora contributia firmelor de asigurare de la maximum 0,8% din primele brute incasate pana la 10% pentru a acoperi daunele catre clientii care nu mai pot fi despagubiti”, ne-au explicat responsabili din piata. Cu alte cuvinte, daca cei aproximativ 180 mil. euro disponibili acum in Fond nu vor putea acoperi despagubirile pe care o societate intrata in incapacitate de plata le are de platit catre clienti, sumele suplimentare vor fi luate de la restul jucatorilor din piata.
Aceasta ipoteza nu este deloc neplauzibila in conditiile in care expunerile unei firme de top 3 din Romania se ridica la sute si chiar miliarde de euro, cu mult peste capacitatea Fondului de Garantare. Potrivit unor surse din piata, daca se va ajunge in aceasta situatie, grupurile straine ce activeaza in Romania, care ar fi nevoite sa plateasca “in solidar” sume importante (zeci de milioane de euro) sunt pregatite sa ceara daune interese ASF. Ramane de vazut daca un soc de asemenea proportii, care pune in pericol chiar stabilitatea economica a tarii, nu reprezinta un risc sistemic major.
De afara se vede dezastrul
Barbatul din Mehedinti are poveste deja banala pentru un sistem subred care isi indeplineste din ce in ce mai greu obligatiile fata de clienti. Presa a scris despre sute de astfel de cazuri iar numarul in crestere al reclamatiilor arata ca situatia este cu adevarat grava. Situatia din Romania este cunoscuta pe pietele financiare internationale. Johannes Martin Hatmann, presedintele VIG-RE, compania austriaca ce reasigura toate subsidiarele grupului, ne-a declarat ca:
„Suntem extrem de ingrijorati de situatia pietei asigurarilor auto din Romania si din punctul nostru de vedere piata asigurarilor se confrunta cu multe probleme legate de lacunele legale, jurisdictia si prevenirea fraudei”.
Desi situatia pare a fi foarte grava pentru intreaga piata, niciunul dintre responsabilii ASF nu a dorit sa comenteze, toti mentionand ca se abtin pana marti (18 februarie).
Sursa: capital.ro
Foto: vivafm.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email