A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662405.513.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Persoanele care citesc traiesc mai mult (STUDIU)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-08-2016, ora 10:12

Persoanele care citesc traiesc mai mult (STUDIU)

Articol de Madalina Irimia
Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de carti cu longevitatea", realizat pe un esantion de peste 3.500 de persoane, dezvaluie ca oamenii care citesc carti, cel putin 30 de minute in fiecare zi, traiesc mai mult decat cei care nu citesc deloc, noteaza Mediafax.

Potrivit The Guardian, studiul, publicat in revista "stiinte Sociale & Medicina", a analizat modelele de citire a 3.635 de persoane, cu varsta de cel putin 50 de ani. In medie, cititorii de carti traiesc cu aproape doi ani mai mult decat persoanele care nu citesc.

Respondentii au fost impartiti in 3 categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe saptamana, cei care citesc pana in 3,5 ore pe saptamana si cei care nu citesc deloc, fiind luati in considerare factori precum sex, rasa si educatie.

Cercetatorii au descoperit de-a lungul celor 12 ani (durata studiului), cei care citeau cel mai mult aveau sanse de deces cu 23% mai scazute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scazute.

Per total, de-a lungul studiului, 33% dintre cei care nu citeau au decedat, comparativ cu 27% dintre cititori, potrivit cercetatorilor Avni Bavishi, Martin Slade si Becca Levy de la scoala de Sanatate Publica din cadrul universitatii Yale.

"Cand cititorii sunt comparati cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trait 85 de luni (7,08 ani), in timp ce cititorii au trait 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supravietuire de 23 de luni", au notat cercetatorii in studiu.

Bavishi a declarat ca un consum prelungit de literatura are un randament mai mare, dar "chiar si 30 de minute pe zi sunt benefice in termeni de supravietuire".

De asemenea, lucrarea asociaza citirea cartilor, mai degraba decat revistele, cu longevitatea.

"Am descoperit ca cititul romanelor ofera un beneficiu mai mare decat lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama ca acest efect se datoreaza faptului ca o carte antreneaza mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescand durata de viata", a declarat Bavishi.

In studiu, specialistii au mentionat ca exista doua procese cognitive implicate in citire, care creeaza un "avantaj in supravietuire". In primul rand, cititul promoveaza "procesul incet, captivant de citire profunda", o angajare cognitiva care "apare in timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, gaseste aplicabilitatea in lumea reala, si pune intrebari despre continutul prezentat".

"Implicarea cognitiva ar putea explica de ce vocabularul, rationaamentul, concentrarea si abilitatile de gandire critica sunt imbunatatite de expunerea la carti", au mai subliniat cercetatorii.

In al doilea rand, cartile "promoveaza empatie, perceptie sociala, inteligenta emotionala - procese cognitive ce duc la o supravietuire mai buna".

Desi respondentii nu au specificat genul de literatura citita, potrivit studiului, cel mai probabil acestia citeau fictiune. Academicienii sugereaza ca analizele viitoare ar putea verifica "daca exista si alte beneficii in urma cititului, in afara longevitatii; daca exista efecte similare in urma cititului de carti electronice sau audio, ce ar putea fi citite intr-o maniera mai putin sedentara; si daca diferitele tipuri de carti genereaza efecte diferite".

Specialistii au concluzionat ca "beneficiile cititului de carti - longevitatea, in special - nu inseamna numai personaje si idei interesante descoperite in romane, ci mai mult timp de a citi".

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: studiu, citit, longevitate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii