ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-09-2016, ora 09:02

Pericolele care vin din munca de noapte

Articol de Madalina Irimia
In unele locuri de munca tura de noapte este inevitabila. Unii oameni vor spune ca nu sunt deranjati si ca, in timp, se obisnuiesc sa lucreze in acest fel. Dar pot corpurile lor sa se adapteze cu adevarat la programul nocturn si este acesta, oare, benefic? Studiile afirma faptul ca desi ne adaptam fizic, munca depusa noaptea aduce cu sine o serie de consecinte negative si perturbari ale organismului.

Exista doua elemente ale acestei intrebari. Unul dintre ele consta in modul in care ne simtim - bunastarea noastra mentala. Un studiu canadian a monitorizat calendarul de somn, nivelul de lumina si cantitatea de melatonina (hormonul producator de somn) la un mic grup de ofiteri de politie angajati de-a lungul unei saptamani in turele de noapte. De obicei, melatonina este eliberata seara tarziu, atunci cand corpul resimte senzatia de oboseala si nevoia de somn. In acest studiu, participantii care au reusit sa realizeze adaptarea cu usurinta au inregistrat un scor mai mare al bunastarii mentale, precum si un timp de reactie mai rapid - dar numai 40% au reusit sa faca cu adevarat trecerea.

Intr-un studiu mai mare (mai mult de 3.000 de ofiteri de politie aflati in schimburi de noaptea din Canada si SUA) consecintele pentru cei care nu au putut sa se adapteze au fost clare – 40% au fost diagnosticati cu tulburari de somn.

Lipsa somnului poate duce la ingrasare

Atunci cand este vorba de a evalua efectele fiziologice, mai exista o serie de probleme cu care ne confruntam atunci cand lucram de-a lungul noptii. Este mai greu sa manancam sanatos si de asemenea mult mai dificil pentru ca digestia sa functioneze corect. Lucrul din perioada nocturna tenteaza oamenii spre gustari si fastfood. Pizza si gogosile pot fi convenabile si va fac sa va simtiti mai bine, dar consumate in fiecare noapte nu aduc niciun beneficiu. Scad si sansele de a face exercitii fizice.

Pilotii s-au dovedit a fi mai fericiti in zilele de odihna in comparatie cu cele in care au lucrat mai devreme sau in schimburi tarzii. Mai mult, cercetatorii au descoperit faptul ca atunci cand pilotii au lucrat tura mai devreme au avut niveluri mai ridicate ale cortizolului (hormonul care induce stres) la trezire, producand mai mult cortizol pe tot parcursul zilei. Pe termen lung, niveluri ridicate de cortizol sunt considerate a fi asociate cu un risc crescut de probleme cardiace si probleme ale tensiunii arteriale.

Un alt studiu a constatat faptul ca o singura tura de lucru noaptea este suficienta pentru a creste tensiunea arteriala. in plus, o cercetare realizata in cadrul Universitatii din Surrey a demonstrat faptul ca dupa doar trei zile de ture de noapte, expresia genelor a fost perturbata, ceea ce inseamna ca oamenii au inceput sa fie activi la momentul nepotrivit al zilei. Aproximativ 6% din genele noastre sunt setate sa lucreze in anumite momente, dar dupa doar cateva zile de lucru atipic, acest model a fost usor deranjat.

Un alt studiu a constatat faptul ca dupa cinci saptamani, oamenii care nu au dormit noaptea, ci in timpul zilei, au prezentat o dereglare a glucozei si modificari ale metabolismului care ar putea creste riscul de diabet zaharat de tip 2 si obezitatea pe termen lung. Dupa atatea studii edificatoare, ar trebui sa va ganditi bine cand acceptati ture de noapte sau stati pana tarziu sa terminati un proiect.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: munca, noapte, consecinte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii