A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719865351.0756.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Perchezitii in Iasi si in alte patru judete, la o grupare acuzata de o evaziune fiscala. Prejudiciu este de 3.700.000 de lei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-06-2013, ora 10:51

Perchezitii in Iasi si in alte patru judete, la o grupare acuzata de o evaziune fiscala. Prejudiciu este de 3.700.000 de lei

Articol de Alexandra Stefanescu

Mai multe persoane suspectate ca au creat un prejudiciu de 3.700.000 de lei prin infractiuni economice au fost retinute. Ieri, politistii din cadrul B.C.C.O. Alba, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara, au efectuat 33 de perchezitii in judetele Neamt, Iasi, Suceava, Hunedoara si Botosani, dintre care 14 la sedii de firme si 21 la locuintele membrilor gruparii infractionale.

Actiunea a beneficiat de sprijinul politistilor din cadrul S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Neamt, B.C.C.O. Iasi, B.C.C.O. Suceava si S.C.C.O. Botosani.

In fapt, din investigatiile efectuate a reiesit ca, in cursul anului 2009, liderii gruparii in calitate de asociati la societati comerciale din municipiul Hunedoara, au initiat si constituit un grup infractional organizat, impreuna cu mai multe persoane din Suceava, Bihor si Bacau, in scopul savarsirii infractiunii de spalare de bani.

Astfel, suspectii ar fi desfasurat activitati comerciale prin intermediul mai multor societati comerciale din Suceava si Bihor, firme aflate in insolventa. Din cercetari a reiesit ca firma din Bihor nu a functionat niciodata la sediul social declarat si avea ca obiect de activitate agentie imobiliara, total diferit de activitatea desfasurata in fapt.

O alta societate comerciala folosita de catre gruparea infractionala a fost una din Onesti, judetul Bacau, firma ce avea ca principal obiect de activitate „prelucrarea lemnului”. Nici aceasta firma nu a functionat la sediul social declarat, nu a tinut evidente contabile si nu a derulat activitati comerciale in scopul obtinerii de profit.

Ultima societate comerciala folosita in activitatea infractionala a fost o firma din Moinesti, judetul Bacau.

Liderii grupului infractional organizat sunt suspectati ca au pus la punct un circuit scriptic al marfurilor astfel incat, dupa facturari succesive realizate prin intermediul celorlalte firme controlate de membrii grupului infractional organizat, marfa (in special produse laminate) sa revina scriptic la una dintre firme, cu TVA deductibil. In continuare, sumele de bani obtinute erau utilizate in efectuarea de tranzactii ulterioare, disimulandu-se, in acest mod, provenienta reala a acestora.

Astfel, profitand de masurile de simplificare prevazute pentru societatile comerciale la care se deschide procedura de insolventa, societatea administrata de cei doi lideri ai gruparii a facturat marfa de peste 9.000.000 de lei, cu zeci de facturi fiscale catre firma aflata in insolventa din Suceava, fara TVA.

Ulterior, toata marfa a fost refacturata, astfel incat firma administrata de suspecti a inregistrat TVA deductibil in valoare de aproximativ 1.500.000 de lei.

O alta modalitate de fraudare a bugetului statului folosita de catre suspecti a fost aceea de a importa produse laminate din Bulgaria, in regim intracomunitar, prin intermediul unei firme aflata in insolventa, respectiv fara plata TVA, dupa care marfa a fost refacturata catre societatea acestora, cu TVA.

Totodata, pentru a eluda plata TVA catre bugetul consolidat al statului, liderii gruparii au achizitionat marfa din tara, cu TVA, care ulterior era facturata intracomunitar catre firme din Slovacia, desi in realitate marfa nu a parasit teritoriul Romaniei, conditie indispensabila pentru emiterea facturilor fara TVA. Astfel, marfa facturata scriptic in Slovacia nu a fost livrata efectiv, fiind instrainata fara intocmirea de documente justificative in Romania.

Prejudiciul creat prin comiterea acestor infractiuni de catre cei sase suspecti, stabilit pana in prezent, este de 3.700.000 de lei.

Fata de sase suspecti, cu varste intre 38 si 50 de ani, din judetele Hunedoara, Suceava, Bihor si Bacau, s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de initiere si constituire a unui grup infractional organizat in scopul comiterii infractiunilor de spalare de bani, evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Suspectii au fost condusi la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Hunedoara pentru audieri, cinci dintre acestia fiind retinuti. De asemenea, in cursul zilei de 13 iunie a.c., se vor face propuneri catre instanta de judecata pentru arestarea preventiva a celor in cauza.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii