A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662418.0722.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Pepenele rosu. 5 calitati care-l transforma intr-un superfruct
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-08-2014, ora 15:38

Pepenele rosu. 5 calitati care-l transforma intr-un superfruct

Articol de Madalina Irimia

Pepenele rosu este unul dintre cele mai populare alimente pe timp de vara. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca este dulce, aromat, zemos, racoritor si, mai ales, prietenos cu silueta si cu sanatatea ta! Toate aceste atribute au transformat pepenele rosu intr-un superfruct din care te poti infrupta cu nesat vara de vara.

Pepenele rosu este un cocktail nu doar de apa (peste 90%) si zaharuri, ci si de nutrienti valorosi pentru buna functionare a organismului uman. Astfel, cand savurezi o felie de pepene rosu, ii asiguri trupului tau un aport consistent de vitamina A, B1, B2, B3, B6, C, acid folic, acid pantotenic, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, fier, calciu, mangan, seleniu, colina, citrulina, licopen si betaina.

Potrivit specialistilor in domeniu, pepenele rosu contine o cantitate mai mare de licopen decat orice alt fruct sau leguma cunoscuta! Acestea fiind spuse, care sunt calitatile si beneficiile pepenelui rosu, care il transforma, pe buna dreptate, intr-un superfruct?

1. Pepenele rosu iti protejeaza sanatatea cardiovasculara si osoasa

Fiindca abunda in licopen, pepenele rosu favorizeaza sanatatea cardiovasculara si osoasa. Astfel, consumul de pepene rosu contribuie la reducerea stresului oxidativ care determina scaderea activitatii osteoblastelor si osteoclastelor, cele doua clase mari de celule implicate in dezvoltarea osteoporozei, cat si la imbunatatirea circulatiei sangvine, multumita efectului de vasodilatare.

Nu in ultimul rand, pepenele rosu este bogat in potasiu, mineral care ajuta la retinerea calciului in organism si, implicit, la mentinerea sanatatii oaselor.

2. Pepenele rosu reduce depozitele de grasime

Citrulina, unul dintre compusii regasiti in pepenele rosu, ajuta la reducerea acumularii de tesut adipos excesiv. Citrulina, un aminoacid, se transforma in arginina si apoi determina blocarea activitatii fosfatazei alcaline, fapt care are drept rezultat producerea unei cantitati mai mici de grasimi la nivelul celulelor specifice si, implicit, prevenirea acumularii de tesut adipos excesiv, responsabil pentru boli ca obezitatea, diabetul, afectiunile cardiovasculare etc.

3. Pepenele rosu imbunatateste aspectul pielii

Vrei sa te bucuri de o piele supla si tanara cat mai mult timp? Consumul de pepene rosu se poate dovedi de un real ajutor in acest sens! Acest fruct zemos este bogat in vitamina A, implicata in dezvoltarea tuturor tesuturilor corpului, inclusiv cele specifice pielii si parului.

In plus, penepele rosu mai contine si vitamina C, substanta responsabila de formarea si mentinerea colagenului care asigura supletea pielii si firelor de par deopotriva. De parca nu era suficient, continutul ridicat de apa al pepenelui rosu favorizeaza hidratarea optima, atat de necesara pentru o piele fara cusur!

4. Pepenele rosu iti asigura o vedere excelenta

Gratie continutului ridicat de betacaroten, precursorul vitaminei A, pepenele rosu te poate ajuta sa iti mentii sanatatea ochilor pana la varste inaintate. Betacarotenul contribuie la producerea pigmentilor in retina oculara si protejeaza, in acelasi timp, si impotriva degenerescentei maculare, proces specific imbatranirii.

5. Pepenele rosu iti intareste sistemul imunitar

Per total, pepenele rosu te poate proteja impotriva unei sumedenii de afectiuni, intrucat stimuleaza eficient sistemul imunitar. Acest fenomen este favorizat de prezenta vitaminei C, ce reduce actiunea periculosilor radicali liberi.

Sursa: eva.ro

     
Tag-uri: sanatate, pepene, calitati
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii