A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829759.4303.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Pentru un somn mai bun este preferabil de citit o carte „adevarata” decat in format electronic
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-12-2014, ora 09:06

Pentru un somn mai bun este preferabil de citit o carte „adevarata” decat in format electronic

Articol de Cristian Amariei
Pentru un somn mai bun este preferabil de citit o carte tiparita pe hartie decat in format electronic, arata luni un studiu american, potrivit caruia lumina albastra a aparatelor pe care se descarca volumele este de natura sa perturbe somnul.

Cercetatori de la Brighan and Women's Hospital din Boston au comparat efectele biologice ale celor doua stiluri de lectura inainte de culcare in cadrul unui studiu ale carui rezultate sunt publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, relateaza AFP.

Timp de doua saptamani, 12 participanti au citit patru ore inainte sa se culce, cinci zile consecutiv, carti in format electronic pe iPad si pe carti pe suport de hartie. 'Cei care citeau carti descarcate pe aparate electronice adormeau mai greu, dormeau mai putin, iar secretia de melatonina (care duce la somn) era scazuta', arata intr-un comunicat Anne-Marie Chang, autoare a studiului si cercetator in stiinta somnului la spitalul din Boston.

Si 'ceasul lor circadian (ceasul biologic intern — n.r) era intarziat, iar ei erau mai putin vioi a doua zi dimineata decat cei care citisera o carte pe suport de hartie', a adaugat autoarea studiului.

'Ritmurile circadiene naturale ale corpului sunt intrerupte de lumina pe unde scurte, cunoscuta sub numele de lumina albastra, emanata de aparatele electronice', mai spune Chang.

Cercetatorii au remarcat ca cititorii pe tablete adormeau cu o ora mai tarziu decat ceilalti si erau mai putin vioi dimineata, dupa opt ore de somn.

Cercetari anterioare aratasera efectul luminii albastre asupra secretiei de melatonina, insa nu analizasera efectele asupra somnului insusi, afirma cercetatorii. Ei sunt ingrijorati de faptul ca utilizarea unor astfel de aparate, indeosebi de catre copii si adolescenti, 'joaca un rol, perpetuand lipsa de somn', tendinta care se agraveaza de o jumatate de secol. Oamenii de stiinta fac un apel la desfasurarea unor studii asupra consecintelor pe termen lung in privinta sanatatii, incheie AFP.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: somn, carte, studiu
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii