ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-09-2014, ora 09:50

Pensiile in pericol: Statul, cel mai rau platnic al CAS

Articol de Cristian Amariei
Povara Anual, statul trebuie sa faca rost de 3 miliarde de euro ca sa plateasca pensiile, iar reducerea CAS va mari presiunea. Daca s-ar plati toate contributiile, bugetul s-ar echilibra, mai ales ca primul pe lista datorinicilor e tot statul, prin companiile sale.

Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie este binevenita pentru companii. Totusi, situatia precara a sistemului de pensii, care absoarbe acum circa 38% din cheltuielile totale ale statului, este primita cu reticenta de mediul de afaceri, care se teme ca ar putea fi majorate alte taxe, in compensare.

Calculele arata ca deficitul, deja foarte mare, al bugetului de pensii se va majora cu cinci pana la sapte miliarde de lei anual, incepand din 2015. Evident ca va fi nevoie de noi surse care sa acopere plata pensiilor. „Ar trebui sa vedem un an in care aceasta masura se manifesta integral, cum ar fi 2015, si, mai ales, sa vedem ca aceasta reducere nu va fi insotita, in acelasi an, de alte masuri fiscale, care vor creste presiunea fiscala. Ne temem ca la anul ni se va lua cu doua maini ceea ce ni s-a dat cu o mana in acest an“, declara presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mihai Bogza. Problemele financiare ale bugetului de pensii au explodat in urma cu sase ani.

Integral pe capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii