In medie, fiecare utilizator de Facebook are 150 de prieteni. Cercetatorii din cadrul Universitatii din Oxford spun ca ideea conform careia utilizatorii site-urilor de socializare au in lista lor de prieteni cateva mii de persoane este total fals. Din contra, se pare ca pe fiecare cont de Facebook exista, in medie, o lista cu circa 150 de prieteni. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta britanici sustin ca in viata reala nu putem avea mai mult de 4 prieteni pe care ne putem baza la nevoie.
Cercetatorul Robin Dunbar, unul dintre cei mai cunoscuti biologi din Marea Britanie, a
studiat rezultatele a doua sondaje realizate pe un numar de 3500 de persoane. Rezultatele au aratat ca subiectii din primul grup chestionat aveau, in medie, 155 de prieteni in lista de Facebook, pe cand cei din grupul secund aveau, in medie, 183 de prieteni. Totodata, s-a aratat faptul ca femeile si persoanele tinere sunt mai sociabile decat celelalte categorii de subiecti.
Intrebati cati dintre prietenii virtuali le-au fost alaturit la nevoie, cei intervievati au raspuns ca nu mai mult de 4 persoane. In ceea ce priveste utilizatorii din lista cu care subietii mentineau o legatura amicala, numarul a crescut la 15. Pe de alta parte, doar 15% dintre cei intervievati aveau mai mult de 300 de "prieteni" pe Facebook.
"Faptul ca respondentii care aveau un numar foarte mare de contacte virtuale nu insemna ca ei aveau si prieteni mai multi in viata reala. Din contra, adaugand tot mai multe persoane in lista lor de pe Facebook, utilizatorii au relatii mai putin apropiate cu contactele lor, deoarece site-urile de socializare nu ne permit sa diferentiem prietenii adevarati de cei virtuali", a declarat Robin Dunbar.
S-a discutat mult pe seama faptului ca, permitandu-ne sa ne facem "prieteni" in numar foarte mare si intr-un timp scurt, internetul ne da posibilitatea sa ne imbunatatim viata sociala. Cu toate acestea, profesorul Dunbar sustine ca, in momentul in care se iveste ocazia intemeierii unei noi prietenii, utilizatorii de Facebook au un comportament similar cu cei care nu folosesc site-ul. Astfel, persoanele care au conturi pe retelele de socializare incearca sa-si mentina "prietenii" pentru o perioada cat mai lunga de timp, insa, cand se pune problema apropierii reale dintre doua persoane, ele se vor intalni intotdeauna fata in fata pentru a discuta, lasand in plan secund mediul virtual.
Sursa: descopera.ro