ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-03-2015, ora 08:17

Patru iluzii optice si explicatiile din spatele lor - VIDEO

Articol de Cristian Amariei
O iluzie vizuala creata de imaginea unei rochii a starnit controverse pe internet. Iluziile optice apar in momentul in care este ”exploatata” o diferenta intre ceea ce vedem si ceea ce percepe creierul ca vedem. Acestea dezvaluie modul in care sistemul vizual editeaza imaginile inainte ca noi sa devenim constienti de ele, similar unui asistent personal care decide ce este demn sau nu de atentia sefului. Mai jos aveti o selectie a unor iluzii optice, dar si a fenomenelor despre care oamenii de stiinta cred ca le fac posibile.

Ce culoare are ”B” fata de ”A”
Pe tabla de sah de mai jos, patratul ”A” pare mult mai inchis la culoare decat patratul ”B”. in realitate, dupa cum se poate observa pe tabla din partea de jos a imaginii, ”A” si ”B” au aceiasi culoare. Daca introduceti imaginea intr-un program de editare de fotografii, acesta va confirma ca este vorba despre RGB 120-120-120.

Profesorul MIT Edward Adelson a creat aceasta iluzie optica in 1995 pentru a demonstra cum este influentata vederea de umbre. Cand incercam sa determinam culoarea unei suprafete, creierul nostru stie ca aceasta poate fi influentata de umbre, care o face sa para mai inchisa decat in realitate. Prin urmare, compensam prin interpretarea suprafetei ca avand o culoare mai deschisa decat ceea ce vedem.

Urmareste punctele de culoarea liliacului

Fixati privirea pe plusul din centrul imaginii. Dupa circa 20 de secunde, punctele de culoarea liliacului se vor colora gri. Absenta unui cerc se va transforma intr-un cerc de culoarea verde care se invarte.

Acest efect vizual se numeste ”decolorarea lui Troxler”, sau efectul lui Troxler si a fost descoperit de savantul suedez in 1804. Efectul rezulta din capacitatea sistemului nostru vizual de a nu fi atent la lucrurile care nu se misca si de a potenta perceptia lucrurilor care se misca. in imagini, punctele liliachii stau pe loc, in timp ce ”absenta” punctelor se misca. Prin urmare, dupa un timp de gandire, sistemul nostru vizual se va axa asupra punctelor care se misca. Acestea se vor colora verzi din cauza unui alt efect secundar. Mai exact, explicatia are legatura cu faptul ca retina a fost suprasaturata de cercurile liliachii. Cand aceasta culoare dispare, ochiul vede culoarea complementara, in cazul acesta verde menta, care este lumina minus liliachiu.

O alta iluzie optica a lui Troxler. Daca va concentrati asupra punctului negru din mijloc, toate celelalte culori din imagine vor disparea.

Iluzia gradientului

Bara orizontala din imagine pare avea o variatie de culoare, de la gri deschis in stanga, la o culoare mai inchisa in dreapta. in realitate, daca indepartati fundalul, bara are aceiasi culoare.

Aceasta iluzie se numeste iluzia contrastului simultan si functioneaza dupa un principiu similar celui din prima imagine. Creierul interpreteaza ca fiecare parte a barei este luminata diferit. Prin urmare, partea din stanga este foarte deschisa la culoare, dar putin luminata, iar partea din dreapta este inchisa si puternic luminata.

Iluzia miscarii

Nimic nu se misca in imaginea de mai jos. Oamenii de stiinta nu au insa o explicatie universal agreata in legatura cu motivele care determina creierul uman sa interpreteze imaginea de mai jos ca fiind in miscare. Unii cred ca are legatura cu miscarile involuntare ale creierului care fac imaginea sa para in miscare.
Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii