STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
22-01-2016, ora 09:15
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Parlamentul European: Moldova, Georgia, Ucraina sa continue reformele si Rusia sa plece
Articol de Cristian Amariei Rusia trebuie "sa inceteze sa se amestece, direct sau indirect, in conflictele din Georgia, Republica Moldova si Ucraina si sa nu mai interfereze cu aspiratiile lor europene", se arata in raportul privind progresele reformelor in aceste tari, votat joi de Parlamentul European.
Raportul a fost redactat la un an dupa ratificarea acordurilor de asociere si de liber schimb semnate de aceste state cu UE. In acest document, eurodeputatii subliniaza reformele ramase pentru fiecare stat si "iau act" de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania.
"In rezolutia care saluta progresele Georgiei, Moldovei si Ucrainei pe 'calea lor pentru o integrare politica si economica mai mare cu Uniunea Europeana', deputatii cer Rusiei sa inceteze implicarea directa si indirecta in conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeei.
Ei subliniaza ca exporturile Georgiei catre UE au crescut cu 15%, iar ale Moldovei cu 62% in primul an si spun ca asteapta cresteri similare in privinta Ucrainei. Reiterand faptul ca aceste tari pot aplica pentru aderare la UE daca indeplinesc criteriile necesare, deputatii subliniaza si ca sprijinul financiar ale UE trebuie sa fie combinat cu progrese concrete privind reformele", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.
In raport se subliniaza, printre altele, ingrijorarea deputatilor europeni cu privire la independenta puterii judecatoresti si a posibilelor amenintari la adresa pluralismului presei in Georgia, criticandu-se totodata "criteriile confuze" pentru numirea procurorilor si investigatorilor, precum si "presiunea disproportionata" asupra judecatorilor la Curtea Constitutionala a Georgiei, presiune confirmata de Comisia de la Venetia a Consiliului Europei.
In ceea ce priveste Republica Moldova, "deputatii saluta noul guvern al Moldovei care preia mandatul dupa mai mult de un an de blocaj in 'instabilitate politica sistemica'". Totodata, ei "deplang furtul a 1 miliard de euro din sistemul bancar moldovean si cer ca vinovatii sa fie adusi in justitie", se mai precizeaza in raportul citat.
Raportul mai mentioneaza faptul ca eurodeputatii "condamna suspendarea acordului de liber schimb al Rusiei cu Ucraina chiar in momentul in care acordul de liber schimb intre UE si Ucraina intrase in vigoare".
Totodata, ei deplang "restrictiile comerciale severe" privind exporturile Ucrainei catre Rusia si isi exprima ingrijorarea cu privire la blocajul economic si financiar al Ucrainei.
"Deputatii cer statelor membre sa evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia, care sa ocoleasca Ucraina, cum ar fi Nord Stream II. Deputatii asteapta ca liderii Ucrainei sa isi respecte angajamentele de a lupta impotriva coruptiei 'endemice', ceea ce, spun deputatii, ramane cea mai mare provocare la adresa eforturilor de reforma", se mai arata in comunicatul citat.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email