STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
ECONOMIC
08-11-2016, ora 10:19
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Parintele fondator al zonei euro: Am gresit ca nu am lasat nicio portita de iesire din uniunea monetara
Articol de Madalina Irimia Unul dintre oamenii aflati in spatele proiectului uniunii monetare europene, profesorul Otmar Issing, se declara alarmat de turnura pe care au luat-o lucrurile in interiorul zonei euro.
Intr-o emisiune a televiziunii britanice BBC, Issing a afirmat ca zona euro este in pericol ca urmare a lipsei unei portite prin care statele membre sa se poata retrage din uniunea monetara.
In criza continua
Fisurile din zona euro se pot vedea inca, dupa cum explica parintele fondator al uniunii monetare, aratand spre economii aflate in dificultate, precum cele din Grecia, Portugalia si Italia.
"In mod paradoxal, moneda euro merge mai bine decat era de asteptat, dar nu acelasi lucru se poate afirma despre zona euro", sustine profesorul Issing.
Economist-principal al Bancii Centrale Europene, Issing crede ca dezechilibrul aparut in structura uniunii monetare este intretinut de criza continua existenta in Grecia, ca si de faptul ca reformele din Portugalia si Italia fie s-au blocat, fie au avut un efect contrar.
Santaj intre state
Fost consilier al Angelei Merkel, profesorul care a lucrat la proiectul euro se arata ingrijorat de modul in care acesta evolueaza, Otmar Issing considerand ca o reforma a sistemului este absolut necesara.
"A fost o greseala sa construim un sistem in care, daca ai acceptat sa fii membru, ramai membru pentru vecie".
O astfel de vulnerabilitate se poate traduce prin adevarate santaje puse la cale de tarile care nu respecta cerintele economice si bugetare din interiorul zonei euro.
Din punctul de vedere al lui Issing, Greciei ar fi trebuit sa-i fie permisa retragerea temporara din zona euro, pentru a-si reforma economia intr-un mod mai putin dureros si a reveni intr-o forma mai buna apoi in interiorul uniunii monetare din Europa.
Cu toate acestea, nu Grecia este marele pericol din regiune, ci alte tari care nu ar fi trebuit sa adopte moneda unica inca de la bun inceput. "Nu sunt in stare sa performeze intr-un sistem cu o politica monetara unica si o banca centrala comuna", sustine acesta, chiar daca nu da numele tarilor respective.
De asemenea, politica dobanzilor zero sau chiar negative aplicata de BCE, dar si de bancile centrale din Japonia, Elvetia si Suedia tinde mai degaraba sa dezechilibreze economiile acestor regiuni decat sa stimuleze cresterea.
"Daca va mai continua mult timp, vom avea consecinte dramatice pentru companiile de asigurari si fondurile de pensii. Cu cat va persista mai mult politica dobanzii de referinta zero, cu atat mai mult ne va fi mai greu sa iesim din aceasta situatie", mai spune Otmar Issing.
Sursa: business24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email