A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832529.4879.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Paradoxal, muzica trista este mai relaxanta decat cea vesela (studiu)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-11-2014, ora 17:23

Paradoxal, muzica trista este mai relaxanta decat cea vesela (studiu)

Articol de Cristian Amariei
Melodiile melancolice ne fac mai bine decat cele vesele, afirma doi cercetatori germani de la Universitatea din Berlin, specializati in interactiunile dintre muzica, creier si limbajul emotional, scrie marti "Le Figaro".

In studiul lor, publicat in octombrie de revista Plos One, Liila Taruffi si Stefan Koelsch si-au propus sa clarifice de ce oamenii asculta si apreciaza muzica trista, cu toate ca toata lumea incearca sa fuga de tristete.

Ei au testat reactiile pe care le-au avut la ascultarea unor piese melancolice 772 de voluntari din diferite colturi ale lumii. Au ales circa 50 de piese instrumentale pentru ca auditorii sa nu se lase influentati de text. Au fost reprezentate toate genurile muzicale, de la clasic ('Sonata lunii' de Beethoven) la metal ('Fade to Blak' a grupului Metallica).
Rezultatul a fost cel putin paradoxal: majoritatea persoanelor intervievate au afirmat ca se simt mai bine dupa aceste sesiuni muzicale, aproape 76% dintre participanti declarand ca au au un sentiment pozitiv de nostalgie si numai 44,9% mentionand tristetea ca emotie pregnanta resimtita la ascultarea melodiilor. Cea mai mare parte a voluntarilor au spus ca au fost multumiti si linistiti ca urmare a experientei, iar unii au marturisit ca muzica trista le stimuleaza imaginatia si le alimenteaza creativitatea.

Cercetatorii pun aceste emotii pozitive pe seama actiunii cathartice a melodiilor triste asupra ascultatorilor. 'Ridica moralul aducand liniste si multumire', sunt de parere cercetatorii. Empatia si compasiunea trezite de muzica ar avea ca efect eliberarea emotiilor puternice.

Rezultatele mai arata ca fiecare reactioneaza diferit la acest tip de muzica, efectele variind in functie de personalitatea oamenilor. Astfel, persoanele mai putin stabile emotional sunt mai sensibile la aceste melodii decat ceilalti.

Experimentul a fost realizat si cu muzica vesela si s-a constatat ca aceasta nu are acelasi efect reconfortant.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii