ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-08-2015, ora 10:34

Pacientii cu afectiuni cronice vor 6% din PIB pentru sistemul medical

Articol de Cristian Amariei
Organizatiile pacientilor cu afectiuni cronice din Romania cer mai multi bani pentru Sanatate. Au calculat ca 6 la suta din Produsul Intern Brut ar acoperi lipsurile din domeniu. Ei au anuntat ca organizeaza o campanie in toata tara pentru a strange semnaturi pentru o petitie in acest sens.

Gheorghe Tache este unul dintre pacientii care au beneficiat de un transplant de rinichi. Este recunoscator celor care i-au oferit sansa de a trai, dar se plange ca are probleme cu medicatia obligatorie dupa asemenea operatie.

Gheorghe Tache, pacient: „Ea este vitala pentru noi, la noi nu se poate intrerupe, daca ai intrerupt-o, se poate sa fie pentru toata viata, din momentul in care un pacient cu transplant depune reteta la farmacie si pana ia medicatia dureaza aproape si o luna de zile”.

In Uniunea Europeana, doar Romania si Bulgaria aloca Sanatatii mai putin de 6% din PIB. in topul cheltuielilor pentru Sanatate, suntem pe ultimul loc in Europa.

Banii de care are nevoie domeniul nu inseamna doar acces la tratamente si diagnosticare rapida.

Radu Ganescu, presedintele COPAC: „Noi credem ca 6 la suta poate fi o suma foarte mica pentru ce nevoie avem noi. Nu stim cat costa in momentul acutal sanatatea in Romania, nu stim exact numarul de pacienti in Romania, stim niste indici statistici care ne spun ca avem acces ingreunat la servicii medicale”.

Iulian Petre, directorul Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV SIDA: „Credem ca e momentul ca Ministerul si Guvernul sa creasca salariile medicilor printr-o infuzie de finantare catre sanatate, si nu sa ia acele economii destinate tratamentului si medicamentelor asteptate de pacienti”.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate recunoaste ca sistemul are nevoie de mai multi bani. Dar nu vorbeste despre sume.

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS: „Nu as putea spune ca e o tara cu atat de putini bani, dar nimeni nu stie cati ar trebui. Daca as avea sase la suta din PIB, as vedea cum a decurs anul respectiv si as vedea daca as mai avea nevoie de inca sase la suta sau...”.

Campania de strangere de semnaturi pentru obtinerea a 6% din PIB incepe luna viitoare. Caravana are pe traseu orasele Bucuresti, Cluj, Timisoara, Craiova si Iasi.

Sursa: digi24.ro
     
Tag-uri: pib, romania, bolnavi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii