ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-01-2013, ora 17:32

PREMIERA: La o televiziune italiana se va vorbi in limba romana

Articol de Madalina Irimia

Pentru prima data, la o televiziune italiana se va vorbi timp de aproximativ o ora numai in limba romana, aceasta fiind o premiera mass-media pentru Italia si Romania, in urma unui proiect intre Toscana TV si TVS Brasov, proiect sustinut de Camera de Comert si Industrie Brasov, a declarat directorul TVS Brasov, Ovidiu Gradinar.

Incepand din 18 ianuarie ora 20.30, cele doua televiziuni vor realiza un program comun pentru romanii din Regiunea Toscana unde conform statisticilor italiene, in aceasta zona, comunitatea minoritara cea mai numeroasa este cea a romanilor.

In cadrul programului tv difuzat simultan atat la Toscana TV cat si pe TVS Brasov, romanii de peste hotare vor putea sa vizioneze o parte din traditiile si obiceiurile romanesti. Pe de alta parte, brasovenii si romanii integrati in aceasta parte a Italiei isi vor spune povestile lor de viata, iar cei care doresc sa lucreze acolo vor putea afla in fiecare editie informatiile necesare, privitoare la formele legale de munca. Cele mai importante stiri din Brasov vor fi reunite intr-un scurt grupaj informativ, iar italienii stabiliti la Brasov vor povesti experientele lor de viata.

Toate demersurile celor doua televiziuni fac parte dintr-un proiect amplu prin intermediul caruia se intentioneaza organizarea a cel putin doua intalniri anuale cu romanii de peste hotare, respectiv cu italienii din Romania. Proiectul va fi directionat si catre Uniunea Europeana pentru accesarea fondurilor necesare derularii in bune conditii.

Transmisiunile tv se vor face sub denumirea "Brasov-Toscana-fara frontiere'" respectiv "Babele Toscana-Brasov". In cadrul primei editii a proiectului de colaborare, romanii din Toscana dar si cei din Brasov vor urmari rubrici realizate in comun de cele doua televiziuni.

Vor fi difuzate doua interviuri cu directorii celor doua televiziuni, Daniele Magrini, Toscana TV si Ovidiu Gradinar, TVS Brasov si doua materiale, unul despre Regiunea Toscana si celalalt despre vizita unei delegatii romane in Italia, formata din reprezentanti ai Universitatii "Transilvania" si ai Asociatiei "Copiii de cristal".

Emisiunea va continua cu un material realizat de TVS Brasov despre traditiile si obiceiurile romanesti in preajma sarbatorilor de iarna cu tot specificul lor, de la peisaje hibernale incantatoare pana la muzica specifica sezonului, mersul cu colindul si bucatele traditionale.

De asemenea, in aceeasi emisiune, Toscana TV va prezenta un material despre povestile a trei romance, una din Brasov, una din Vrancea si cea de a treia din Sibiu, material realizat in Insula Capri. Cele mai importante stiri din tara vor fi prezentate intr-un scurt jurnal informativ, urmat de o informare a romanilor dornici sa lucreze in Toscana.

"Romanii reprezinta comunitatea cea mai numeroasa din Toscana, care a crescut cel mai mult in ultimii sapte ani. Mai mult decat sa se dubleze aceasta s-a marit cu un procent de 247,6%, de la 20.497 de persoane in 2005, la 71.600 in 2012. Aceste date nu sunt doar informatii statistice, ci determina abordarea unor tematici relevante ce vizeaza adoptarea si integrarea romanilor in societatea italiana, dar si aparitia unor oportunitati reciproce din punct de vedere economic.Asadar, se pleaca de la dorinta de creere a unui dialog cu noii toscani proveniti din Romania, acest aspect fiind unul dintre motivele care au stat la baza demararii acestui proiect de televiziune dintre Toscana TV si TVS Brasov, prima coproductie dintre o televiziune italiana si una din Romania. Astfel a luat nastere 'Brasov-Toscana fara frontiere',emisiune pe care Toscana TV o va difuza in limba romana prin intermediul propriului canal care poate fi urmarit in toata Toscana", a declarat Daniele Magrini, director Toscana TV ,realizator Babele Toscana -Brasov.

Pentru Camera de Comert si Industrie Brasov este prima colaborare de acest fel, intre doua trusturi de presa cu transmisiuni bilaterale, a declarat, la randul sau, Adriana Ispas, director in cadrul Camerei de Comert si Industrie Brasov.

"Cred in puterea televiziunii de a se pune cu adevarat in slujba semenilor prin promovarea corecta a realitatii, a valorilor culturale si a unor programe educationale care sa orienteze generatiile tinere, dar si societatea in ansamblu, pe termen lung, intr-o directie pozitiva si constructiva. De asemenea, prezentarea realitatii romanesti poate imbunatati substantial imaginea mult prea sifonata a Romaniei in afara granitelor, si poate oferi mediului economic din Italia oportunitatile de afaceri din tara noastra. In opinia mea, acestea sunt doar cateva dintre argumentele care ma indreptatesc sa cred in acest proiect si sa sper si in sustinerea colegilor de breasla", a declarat la randul lui directorul TVS Brasov, Ovidiu Gradinar.

Sursa: Agerpres

Foto: metalicshop.ro

     
Tag-uri: Romania, Italia, TV
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii