STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
06-02-2016, ora 13:02
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
PERICOLUL care se ascunde in fructele si legumele lucioase - VIDEO
Articol de Madalina Irimia Exista o cerere tot mai mare, in ultimul timp, de fructe si legume datorita constientizarii beneficiilor lor nutritionale si pentru sanatate.
Am fost invatati sa nu consumam direct din supermarket produsele neambalate, ci sa le spalam in prealabil. Este necesar acest lucru? Si ce se poate intampla daca nu o facem?
Fructele si unele legume sunt adesea consumate crude, insa de multe ori pot deveni motiv de ingrijorare. Fructele si legumele proaspete sau sucurile nepasteurizate pot adaposti agenti patogeni sau bacterii cauzatoare de boli, precum Salmonella, Campylobacter, Listeria si Shiga-producatoare de toxina E. coli. Ele pot contine, de asemenea, reziduuri de pesticide si compusi toxici produsi de mucegaiuri pe suprafata sau chiar in interiorul tesuturilor.
Fructele si legumele proaspete pot contine, de asemenea, alergeni, care pot provoca disconfort sever la persoanele care sufera de o intoleranta. In ultimii ani, fructele si legumele precum varza, telina si pepenii au fost identificate ca potentiale surse de agenti patogeni care pot provoca infectii alimentare.
In 2011, Germania a cunoscut cea mai mare epidemie de sindrom hemolitic uremic (o boala caracterizata prin anemie, insuficienta renala acuta si numarul de trombocite scazut), cauzat de Shiga-producatoare de toxina E. coli, care se gaseste in produsele proaspete, cum ar fi varza de schinduf. Peste o perioada de aproximativ trei luni, aproape 4.000 de persoane s-au imbolnavit, avand dureri de cap si diaree, iar alte 800 au avut sindromul hemolitic uremic. Autoritatile au raportat 53 de decese.
In timp ce Australia este considerata a fi unul dintre cei siguri furnizori de produse alimentare din lume, un numar semnificativ de boli cauzate de bacterii din produsele alimentare sunt raportate in fiecare an. Organizatia OzFoodNet, finantata de guvern, a raportat numai in ultimul trimestru al anului 2013 - 674 de focare de boli enterice, inclusiv cele transmise de alimente contaminate.
Spalarea fructelor si legumelor este una dintre cele mai importante etape de prelucrare la nivel industrial. Spalarea este conceputa pentru a indeparta murdaria si praful si unele pesticide. Spalatul ajuta nu doar la imbunatatirea calitatii, dar, de asemenea si la prelungirea termenului de valabilitate a produsului.
Cu toate acestea, calitatea apei utilizate pentru spalare este cruciala. Apa de spalare poate servi ca o sursa de contaminare incrucisata. Spalarea cu agenti de igienizare este mult mai benefica, spalatul elimina microorganismele prin detasarea lor de produse, iar dezinfectia le ucide.
Desi aceasta prima etapa de spalare poate reduce semnificativ nivelul de agenti patogeni, infiltrarea lor in crapaturi si fisuri a fructelor si legumelor este posibila. Dupa situarea agentilor patogeni in aceste nise, ei pot supravietui si se inmulti pana cand produsul infectat va fi consumat. Prin urmare, produsele pre-spalate nu pot fi suta la suta sigure.
Temperaturile de gatit ucid cei mai multi agenti patogeni, dar adesea metabolitii pot fi toleranti termic si pot provoca probleme grave de sanatate.
Riscul de a manca produse contaminate este mult mai mare acum decat a fost in secolele anterioare, deoarece productia primara, prelucrarea si comercializarea fructelor si legumelor apare in diverse climate si in diferite norme si reglementari ale diferitor tari si sisteme de prelucrare a produselor alimentare.
Metode de precautie:
Prin urmare, spalarea fructelor si legumelor, inclusiv a produselor pre-spalate, cu apa curata inainte de consum, ar putea ajuta la minimizarea riscului de infectii.
Niciodata nu mancati sau nu cumparati produse care arata de parca au fost lustruite, acestea cel mai probabil sunt contaminate.
Asigurati-va, inainte de a gati, ca suprafetele de bucatarie sunt curate, fiindca prin intermediul ustensilelor de la bucatarie bacteriile pot fi transmise.
Folositi temperatura corecta si timpul potrivit pentru gatit.
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email