ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-04-2015, ora 12:19

Oul, aliment controversat! Mituri, retete si adevarul despre colesterol

Articol de Madalina Irimia
Cine mananca un ou fiert la micul dejun mana sus! Cei care nu ati facut asta sunteti pedepsiti sa cititi mai departe ce pierdeti daca nu consumati acest aliment.

Oul este un produs deosebit de valoros pentru alimentatia omului din cele mai vechi timpuri, datorita bogatiei in factori nutritivi indispensabili organismului cat si gradului ridicat de asimilare a nutrientilor din compozitia sa.

In vorbirea curenta, denumirea simpla de oua este atribuita oualor provenite de la gaini, deoarece acestea se produc, se comercializeaza si se consuma in cele mai mari cantitati. Mai rar sunt folosite in consum si oua de rata, curca, gasca sau prepelita.

Ouale de prepelita au mai mult colesterol decat ouale de gaina

Desi oul de prepelita castiga teren in ultima vreme din cauza mitului conform caruia ar avea mai putin colesterol, tineti cont de faptul ca “pe langa cantitatile importante de vitamine si minerale pe care acesta le contine, prezenta colesterolului este in cantitate mai mare comparativ cu oul de gaina, asadar moderatia este cheia succesului”, subliniaza nutritionistul Flavia Manole.

Multi oameni cred si sustin ca ouale de prepelita au proprietati curative si ca nu contin mult colesterol. Filmul de mai jos reda un foarte scurt experiment care ofera o clarificare in privinta acestei dileme (in doua oua de gaina, aprox 100 de grame, se gasesc circa 372 mg/dl colesterol, iar in 100 grame de oua de prepelita, circa 8 bucati, se gasesc nu mai putin de 844 mg/dl colesterol).

Structura si valoarea nutritiva a oului

Ca morfologie, oul este alcatuit din trei parti, respectiv coaja, albus si galbenus.

Albusul reprezinta aproximativ 55% din greutatea totala a unui ou si este de consistenta vascoasa, concentreaza proportia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine (riboflavina si tiamina) si substante minerale (saruri de potasiu, cantitati mici de calciu, fier si magneziu).

Galbenusul reprezinta aproximativ 35% din greutatea oului si contine mari cantitati de lipide (64% sunt gliceride, 30% fosfolipide si 6% colesterol).

Coaja reprezinta aproximativ 10% din greutatea unui ou si este compusa din carbonati de calciu (94%), de magneziu (1,5%), fosfati si alte substante organice insolubile in apa. Coaja de ou prezinta pori de diferite dimensiuni, in functie de specie. Prin ei se realizeaza schimbul de gaze, dar pot trece si unii agenti patogeni.
Compozitia chimica a unui ou depinde de mai multi factori: specie si rasa, tipul de alimentatie sau vechimea oului.

5 mituri despre oua

Consumul de oua creste colesterolul – FALS. "Nivelul ridicat de colesterol nu este consecinta unui anumit aliment, ci a intregii diete, mai ales a continutului acesteia in acizi grasi saturati", atrage atentia nutritionistul Flavia Manole. Potrivit unui studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Yale, consumul zilnic de oua nu creste semnificativ nivelul de colesterol iar beneficiile acestui aliment banal depasesc cu mult asa-zisele pericole mai mult sau mai putin argumentate.

Oul crud este mai sanatos – FALS. Exista o serie de controverse legate de modul in care este cel mai bine sa consumam ouale. Cei mai multi naturisti sustin ca forma de administrare in care oul are maximum de calitati nutritive si terapeutice este oul crud. Pe de alta parte, epidemiologii atrag atentia despre posibilitatea existentei unei bacterii foarte periculoase (Salmonella enteritidis - de cele mai multe ori germenii provin de pe solul sau din cuibarul murdarit cu materii fecale).

Integral pe csid.ro
     
Tag-uri: ou, mituri, beneficii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii