A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664531.6714.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Organizatia mondiala de meteorologie, ingrijorata de topirea "alarmanta" a ghetarilor. Ce va urma
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-05-2013, ora 11:57

Organizatia mondiala de meteorologie, ingrijorata de topirea "alarmanta" a ghetarilor. Ce va urma

Articol de Madalina Irimia

Organizatia mondiala de meteorologie (OMM), agentie apartinand ONU, s-a declarat alarmata de "topirea record a ghetarilor in Oceanul Arctic, in perioada august-septembrie", potrivit raportului anual asupra climei pentru 2012.

OMM a mai confirmat ca anul 2012 se incadreaza printre cei zece cei mai caldurosi ani inregistrati vreodata, de la inceputul cercetarilor, in 1850.

Recordul precedent de topire a banchizei dateaza din anul 2007.

In 2012, topirea record a banchizei arctice, constatata in august-septembrie, s-a tradus prin date inferioare valorii de 18% a precedentului record din 2007, de 4,18 milioane de kilometri patrati.

"Datele de anul acesta indica o diminuare de 49% in comparatie cu media minimelor din perioada 1979-2000", precizeaza OMM, conform Mediafax.

Calota glaciara din Groenlanda a fost si ea "topita foarte puternic la inceputul lunii iulie", atingand valoarea de 97% la mijlocul lui iulie, fiind vorba despre cea mai importanta topire de la inceputul observatiilor din satelit, demarate in urma cu 34 de ani".

"Este un semn ingrijorator al incalzirii globale", a declarat secretarul general al OMM, francezul Michel Jarraud.

In 2012 s-au produs si alte fenomene extreme, precum seceta si cicloanele tropicale.

Variabilitatea naturala a climei a provocat aceste extreme, insa caracteristicile fizice ale acestor fenomene meteorologice si climatice rezulta din ce in ce mai mult din schimbarile climatice", a adaugat el.

Pentru a ilustra aceasta schimbare climatica, OMM a invocat faptul ca furtunile de coasta, precum Sandy, produc in prezent importante inundatii de coasta. Nivelul marii a crescut cu 20 de centimetri incepand cu 1880, a precizat OMM.

Uraganul Sandy a provocat peste 100 de victime si a cauzat pagube importante in Caraibe. In Statele Unite, numarul victimelor s-a ridicat la 130, iar pagubele sunt estimate la mai multe miliarde de dolari.

OMM a mai precizat ca anul 2012 ocupa locul 9 in topul celor mai caldurosi ani, in pofida influentei de la inceputul anului a fenomenului meteo La Nina, care are ca efect racirea climei.

In noiembrie 2012, OMM a precizat, pe baza primelor zece luni ale anului, ca 2012 a fost marcat de recorduri de caldura, precum si topiri record ale banchizei arctice, excluzand perioadele de frig extrem.

In 2012, temperatura medie la suprafata planetei a prezentat o anomalie pozitiva de 0,45 grade Celsius, in comparatie cu valoarea normala, calculata pentru perioada 1961-1990.

"Pentru cel de-al 27-lea an consecutiv, temperatura medie la suprafata pamantului si oceanelor este peste valoarea normala, calulata pentru perioada 1961-1990", precizeaza OMM, adaugand ca anii cuprinsi intre 2001 si 2012, "se numara printre cei mai calzi 13 ani observati vreodata ".

Incalzirea continua a straturilor inferioare ale atmosferei ramane ingrijoratoare, a precizat Michel Jarraud.

Potrivit lui, "incalzirea va continua", din cauza cresterii concentratiei gazelor cu efect de sera in atmosfera.

Indicatiile publicate joi de OMM fac parte din Declaratia organizatiei asupra starii climei globale din 2012.

Aceasta declaratie reprezinta punctul de plecare a sesiunii Comitetului Executiv al OMM, care se va reuni in perioada 15-23 mai.

Sursa:mediafax.ro

Foto: profudegeogra.eu

     
Tag-uri: topire, ghetari, OMM
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii