Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor si Business Software Alliance lanseaza o campanie de informare asupra riscurilor pirateriei software
Articol de Madalina IrimiaOficiul Roman pentru Drepturile de Autor si Business Software Alliance lanseaza o campanie de informare asupra riscurilor pirateriei software pentru administratia publica locala, precum si alte institutii publice.
Administratia publica locala si institutiile publice trebuie sa se alinieze la nivelurile de eficienta si eficacitate din spatiul informatic european, astfel incat este necesara utilizarea la un nivel superior a mijloacelor oferite de tehnologia informatiei. Aceasta inseamna atat dotarea cu tehnica de calcul performanta si achizitionarea de software compatibil cu cel din institutiile si companiile similare din UE, cat si implementarea unui management public interactiv, transparent si eficient, fapt posibil prin utilizarea unor mijloace adecvate, in special a facilitatilor oferite de programele pentru calculator. Programele pentru calculator sunt protejate prin drept de autor, la nivel national si international, Romania exprimandu-si de nenumarate ori angajamentul de respectare a obligatiilor asumate pe plan international in raport cu produsele creatiei intelectuale ocrotite prin legea dreptului de autor.
Utilizarea programelor de calculator fara licenta in administratia publica locala si in institutiile publice in general poate avea un impact major din cauza riscurilor asociate, legate, pe de o parte, de sanctiuni civile si/sau penale, iar pe de alta parte, de imaginea institutiei, de functionarea sistemelor electronice precum si de securitatea datelor. Campania lansata astazi de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si Business Software Alliance (BSA) are rolul de a atrage atentia factorilor de decizie din cadrul administratiei publice locale si al altor institutii publice asupra acestor riscuri si de a oferi instrumente de inventariere a software-ului utilizat, pentru identificarea eventualelor discrepante fata de licentele detinute.
Momentele importante ale campaniei:
- Peste 3.000 de primarii, consilii locale si consilii judetene, precum si institutii publice locale si companii cu capital public vor fi instiintate direct in octombrie 2012 cu privire la riscurile utilizarii neautorizate a programelor pentru calculator
- In perioada 4 octombrie 2012 – 30 iunie 2013, BSA va oferi asistenta autoritatilor publice locale, institutiilor publice si companiilor cu capital public si, in cazul in care sunt identificate discrepante fata de licentele detinute, va cauta sa le recomande cea mai avantajoasa modalitate de a intra in legalitate.
Riscuri de securitate
- Securitatea datelor utilizate in administratie si functionarea serviciilor electronice sunt factori importanti pentru orice institutie publica. Utilizarea unui software original contribuie semnificativ la siguranta in utilizarea si in continuitatea sistemelor IT necesare pentru servirea cetatenilor si a agentilor economici.
- Criminalitatea informatica este un fenomen frecvent dublat de pirateria software. Numeroase studii, realizate de BSA, IDC sau alte firme terte, arata ca institutiile care utilizeaza software piratat sunt mai vulnerabile atacurilor informatice. Astfel, unul dintre principalele dezavantaje si riscuri ale utilizarii de software piratat, pe langa cele legale, este pericolul sustragerii si/sau deteriorarii ireversibile a informatiilor de natura financiara, a informatiilor confidentiale privind documentatiile aferente achizitiilor si mai ales a datelor personale ale cetatenilor, de catre hackeri, cu ajutorul virusilor informatici care profita de lacunele software-ului fara licenta.
- Dintr-un studiu realizat de Harrison Group pentru Microsoft Corporation in 2011, rezulta ca aproape 24% dintre sistemele de operare pirat au fost infectate la instalare sau au descarcat si au instalat programe tip malware in momentul conectarii la Internet.
Riscuri legale si de imagine
Nerespectarea legislatiei privind drepturile de autor in ce priveste utilizarea software-ului reprezinta infractiuni din sfera pirateriei software, prevazute ca atare de legislatia in vigoare (art. 1399 din Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare). Printre cele mai frecvente forme de nerespectare a licentierii software intalnite in practica se numara:
- Utilizarea software-ului pe un numar mai mare de calculatoare sau de catre un numar mai mare de utilizatori decat cel permis prin licenta;
- Completarea contractelor de licentiere cu date false;
- Folosirea altor versiuni decat cea contractata sau lipsa oricarei forme de licentiere a software-ului;
- Simpla utilizare de software fara licenta necesara.
Pedepsele sunt pe masura infractiunii si se aplica in mod diferentiat, in functie de gravitatea acesteia si de persoana incriminata:
- Pentru persoanele fizice (cum ar fi seful oficiului de calcul, administratorul IT, conducatorul institutiei publice), este prevazuta pedeapsa cu amenda penala de pana la 30.000 RON sau cu inchisoarea de la 1 la 4 ani;
- In plus fata de pedepsele de natura penala, titularii drepturilor recunoscute si protejate de lege pot solicita instantelor de judecata recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat. La stabilirea despagubirilor, instanta de judecata ia in considerare fie criterii cum ar fi consecintele economice negative, in special castigul nerealizat, beneficiile realizate pe nedrept de faptuitor si, atunci cand este cazul, alte elemente in afara factorilor economici, cum ar fi daunele morale cauzate titularului dreptului, fie acordarea de despagubiri reprezentand triplul sumelor care ar fi fost legal datorate (respectiv pretul programului pentru calculator) pentru tipul de utilizare ce a facut obiectul faptei ilicite, in cazul in care nu se pot aplica criteriile mentionate mai inainte.
Criza de imagine provocata de o ancheta penala, de o posibila condamnare sau chiar numai de o simpla verificare a politiei este deosebit de daunatoare institutiilor si companiilor cu capital public si dificil de atenuat in timp, imaginea publica in fata cetatenilor a institutiei sau companiei si a conducatorilor acesteia avand de suferit. Nu trebuie uitat, in acest context, ecoul negativ in mass media.
Foto: adevarul.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email