ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-09-2016, ora 15:04

Oficialii bulgari spera ca interconectorul de gaze cu Romania va fi gata pana la finele anului

Articol de Cristian Amariei
Ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, si-a exprimat luni speranta ca lucrarile de constructie la interconectorul de gaze dintre Bulgaria si Romania se vor termina pana la finele acestui an, transmite Novinite.

In luna aprilie a acestui an, operatorii retelelor de transport a gazelor naturale din Bulgaria (Bulgartransgas EAD) si Romania (Transgaz) au semnat un contract cu firma austriaca Habau PPS Pipeline Systems SRL, pentru constructia sectiunii subacvatice a interconectorului de gaze dintre cele doua state.

"Sper ca pana la finele acestui an Bulgaria va avea primul sau interconector, cel cu Romania", a declarat Temenuzhka Petkova la o conferinta regionala pe tema de energie organizata luni la Sofia. Petkova a precizat ca diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale si a rutelor de livrare reprezinta prioritati majore pentru guvernul bulgar. in acest sens, constructia de interconectoare reprezinta o sansa de diversificare a surselor atat pentru Bulgaria cat si pentru intreaga regiune a Europei de Sud-Est.

Termenul initial de finalizare a constructiei gazoductului Ruse-Giurgiu a fost iunie 2013, insa finalizarea a fost intarziata de problemele tehnice intampinate la constructia sectiunii subacvatice a gazoductului.

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeana. Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar compania romaneasca Transgaz participa cu 10 milioane de euro.

Sursa: capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii