ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-05-2015, ora 11:19

Oficial american: Guvernul si sectorul privat ale SUA, hotarate sa ajute Romania sa-si intareasca liniile de aparare in domeniul informatic

Articol de Madalina Irimia
Guvernul si sectorul privat ale SUA sunt hotarate sa ajute Romania, un partener strategic si economic, sa isi intareasca liniile de aparare din domeniul informatic, apreciaza Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA, care conduce o misiune comerciala a Departamentului Comertului al SUA la Bucuresti pe tema securitatii cibernetice (11 - 13 mai).

"Reflectand cresterea importantei securitatii cibernetice pentru aceasta regiune, atat din punct de vedere geografic, cat si politic, desfasurarea misiunii comerciale coincide cu un Summit regional de Securitate Cibernetica organizat la Bucurestii. Evenimentul, co-organizat de guvernele Romaniei si Statelor Unite, cu participarea a 11 tari din zona, este inca o dovada a viziunii si pozitiei de lider ale Romaniei in promovarea dialogului despre colaborarea regionala pe acest subiect vital. Guvernul si sectorul privat ale SUA sunt hotarate sa ajute Romania, un partener strategic si economic, sa isi intareasca liniile de aparare din domeniul informatic. Date fiind cresterea economica a Romaniei, forta de munca bine educata si deschiderea fata de produsele americane, oamenii de afaceri americani se uita tot mai mult catre oportunitatile de aici.(...).Dezvoltarea Romaniei este importanta pentru Statele Unite iar intarirea securitatii cibernetice este o provocare majora a zilelor noastre",a precizat Bruce Andrews intr-un comunicat .

In timpul misiunii, reprezentanti ai 20 de companii americane, unele fiind deja in Romania de zeci de ani, vor analiza oportunitatile de afaceri cu partenerii romani actuali si potentiali, precum si cu membrii organizatiilor guvernamentale. Multi dintre acestia sunt in cautare de solutii sau informatii despre cele mai recente tehnologii, standarde si bune practici americane din domeniu.

"Misiunea are loc intr-un moment potrivit. Anul acesta, CERT-RO a raportat ca in 2014 a primit si procesat peste 78 de milioane de alerte de securitate cibernetica. Acestea au afectat peste 2,4 milioane de IP-uri unice din Romania. Peste 50% dintre alertele primite s-au referit la sisteme informatice configurate necorespunzator, nesecurizate sau vulnerabile. Efectele distrugatoare ale atacurilor cibernetice sunt extrem de reale si pot si resimtite la multe nivele, de la companii la persoane fizice, de multe ori depasind granitele permeabile ale economiei globale actuale. Aceste atacuri cibernetice provoaca economiei, anual, pierderi financiare semnificative. Fiecare cetatean roman al carui salariu e depus la banca sau care plateste facturi pe Internet poate fi o victima. Fiecare institutie e vulnerabila in fata atacurilor cibernetice rau intentionate care afecteaza, in ultima instanta, consumatorii", subliniaza diplomatul american.

Potrivit sursei citate, Romania este o piata importanta pentru tehnologia americana datorita interdependentei dintre infrastructura informatica si domenii precum cel bancar, transporturi, energie si aparare nationala, toate acestea fiind supuse atacurilor cibernetice. Statele Unite saluta eforturile Romaniei de a face din securitatea infrastructurii vitale o prioritate la cel mai inalt nivel prin implementarea Strategiei de Securitate Cibernetica si a Planului National de Actiune.

"Amplificarea atacurilor cibernetice necesita atat solutii tehnologice, cat si bune practici cuprinzatoare cu privire la securitatea cibernetica la nivelul companiilor din domeniu si al Guvernului. Solutiile oferite de cele 20 de companii care participa la misiune: hardware inovativ, software, tehnologii ale serviciilor din acest domeniu, vor contribui la securitatea Romaniei si a cetatenilor sai, in paralel cu oferirea de sprijin pentru cresterea economiei locale", se mentioneaza in comunicat.

In timpul misiunii, participantii americani vor avea intalniri directe, intermediate de Ambasada SUA, cu reprezentanti ai companiilor romanesti si vor discuta cu oficiali guvernamentali locali si regionali, reprezentanti ai camerelor de comert, grupuri de afaceri, despre politici specifice domeniului, tarife, norme si proiecte.

Un interes deosebit va fi acordat infrastructurii nationale din domenii vitale precum utilitatile, telecomunicatiile, securitatea militara si civila.

"Romania continua sa faca progrese in acest domeniu prin crearea unui Centru de Inovare in domeniul Securitatii Cibernetice, cu sprijinul Agentiei pentru Comert si Dezvoltare a SUA si Fidelis Cybersecurity, si a unui Centru Regional de pregatire a politistilor romani in domeniul combaterii criminalitatii informatice", releva Bruce Andrews.

Reprezentantii companiilor americane care participa la misiune vor impartasi cele mai recente experiente in domeniul bunelor practici cu oamenii de afaceri si oficialii guvernamentali romani. "Dorim, de asemenea, sa invatam mai multe despre cum poate colabora Romania cu Departamentul Comertului al SUA, cu biroul de securitate cibernetica din cadrul Institutului National pentru Standarde si Tehnologie al acestui Departament (NIST) si cu firmele noastre pentru a continua eficient colaborarea in vederea gestionarii riscurilor de securitate cibernetica", precizeaza sursa citata.

Ministerul pentru Societatea Informationala /MSI/, impreuna cu Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti, organizeaza, in perioada 11-13 mai, la Palatul Parlamentului, Summitul Regional de Securitate Cibernetica. in aceeasi perioada, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti deruleaza la Bucuresti o misiune comerciala formata din 20 de companii americane, cu scopul de a prezenta cele mai noi solutii pe care acestea le pot oferi in domeniu.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii