ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-08-2016, ora 09:56

Oficial: 13 august, zi de doliu national in memoria Reginei Ana

Articol de Cristian Amariei
Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, hotararea privind declararea zilei in care va fi inmormantata Regina Ana, 13 august, zi de doliu national pe teritoriul Romaniei, potrivit Mediafax.

''Nu vor fi funeralii de stat pentru ca nu se poate. Regina Ana nu a avut cetatenie romana, ci doar britanica si franceza. Oricum nu s-au luat in considerare funeralii nationale, ci doar declararea zilei de 13 august drept zi de doliu national'', au declarat pentru MEDIAFAX marti surse guvernamentale.

Casa Regala a Romaniei a anuntat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul cu trupul neinsufletit urmand sa fie adus in tara in data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peles (9 august) si la Palatul Regal din Capitala (11 august), inmormatarea urmand sa aiba loc in 13 august.

In ziua de sambata, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal. Acolo va avea loc o ceremonie religioasa, iar accesul publicului in Piata Palatului este liber, in zonele special amenajate pentru participanti.

De la ora 11.35 la ora 12, cortegiul funerar va merge, cu viteza redusa, pe traseul Piata Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piata Romana – Piata Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piata Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu va avea loc nicio oprire si nu se va face slujba religioasa. De la Arcul de Triumf, Cortegiul funerar va continua traseul, cu viteza obisnuita, catre Curtea de Arges, in intervalul orar 12 - 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogosoaia, Buftea, Titu, Gaesti, Topoloveni, Pitesti, Curtea de Arges.

La ora 15.00 va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges. Ceremonia inmormantarii va fi privata, in prezenta Familiei Regale a Romaniei si a membrilor Familiilor Regale straine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar in fata portii de intrare in Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Arges.

Ceremonia se va desfasura in doua parti: ora 15.00-15.50, in fata Noii Catedrale; ora 15.50-16.10, ceremonia religioasa a ingroparii, in Noua Catedrala.

Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei a murit, pe 1 august 2016, la ora 13.45, la Spitalul din Morges, in Elvetia, potrivit anuntului facut de Casa Regala. Sotia Regelui Mihai ar fi implinit 93 de ani pe 18 septembrie.

„La capataiul Reginei au stat, pana in ultima clipa, Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia si Principesa Maria.

Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alaturi de Regina, in fiecare zi din ultima saptamana. Cu o zi inainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la parintele titular al Parohiei Catolice din orasul Morges. In cursul zilei de maine va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.

Conform cu traditia Funeraliilor Regale din tara noastra, corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru o zi in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

Ultimele Funeralii Regale din tara noastra au avut loc la 24 iulie 1938, cand Regina Maria a fost condusa pe ultimul drum. La dorinta Majestatii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta traditia inaintaselor Majestatii Sale.

Familia Regala anunta mare doliu pentru primele 7 zile de la inmormantare si doliu timp de 40 de zile”, se arata in comunicatul Casei Regale.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii