Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Obiecte si produse de lux interzise (Galerie foto)
Articol de Alexandra StefanescuIn noiembrie 2011, West Hollywood din California a devenit primul oras din Statele Unite ale Americii care a interzis vanzarea hainelor facute din blana de animale.
Activistii pentru drepturile animalelor spera ca si alte orase vor adopta masuri similare si ca vor reusi intr-un final sa stopeze aceasta practica, a uciderii animalelor pentru realizarea hainelor.
Este posibil insa ca interzicerea sa stimuleze piata neagra, asa cum s-a intamplat pana acum si cu alte obiecte de lux. In ciuda unor pedepse aspre, acestea au continuat sa fie comercializate in afara legii.
Dupa cum informeaza Money MSN, iata cateva astfel de obiecte si produse interzise, printre care se numara si produse alimentare, in afara de cele foarte cunoscute, cum ar fi foie gras-ul (ficat de gasca sau rata obtinut prin ingrasarea cu forta a pasarilor, cu ajutorul unui tub pe care le este livrata hrana) sau ortolanul (o mica pasare pe cale de disparitie, hranita de asemenea cu forta, si fripta de vie).
1. Fildesii
Fildesul este principala componenta a coltilor de elefanti si morse si a fost folosit la scara larga pentru diverse obiecte ca piese de sah, mingi de biliard, clape de pian, pana cand utilizarea acestei substante a fost asociata cu declinul rapid al populatiilor de elefanti din intreaga lume.
In 1975, elefantul asiatic a fost plasat pe lista animalelor in pericol de disparitie, iar elefantul african, in 1990. Ulterior, comertul international cu fildes a fost interzis.
Piata neagra insa inca atinge cote ingrijoratoare. Spre exemplu, la 15 noiembrie 2011, intr-un port din Hong Kong a fost confiscata o cantitate de fildes in valoare de 2,2 milioane de dolari de pe un vas ce venea din Africa de Sud. Transportul continea peste 700 de fildesi si 33 de coarne de rinocer.
2. Pielea de piton
Pielea de piton a fost utilizata in China inca din vremuri antice, pentru realizarea instrumentului muzical numit erhu. Inca de atunci pitonii au fost trecuti pe o lista a speciilor aflate in pericol de extinctie. In prezent China permite ca instrumentele respective sa fie realizate din piele de la pitoni crescuti in ferme.
Si California a interzis vanzarile de piele de sarpe in 1970, dar de atunci mai multe vedete si-au cumparat genti din piele de piton, foarte scumpe (circa 4.000 de dolari una).
3. Casu marzu
Casu marzu este o branza considerata o delicatesa in Sardinia. Denumirea se traduce "branza putreda", deoarece produsul se obtine lasand, pentru un timp, o bucata de branza pecorino afara, unde nu doar ca fermenteaza, dar se umple si de larve de muste. Cei neobisnuiti cu acest produs alimentar pot avea o surpriza in plus daca au de gand sa il incerce, datorita faptului ca larvele pot sari pana la 15 centimetri atunci cand sunt deranjate.
Branza este interzisa in Uniunea Europeana din motive de siguranta alimentara. Cei care consuma branza cand larvele inca traiesc se pot alege cu infectii parazite, iar daca aceasta este consumata dupa ce larvele mor inseamna ca a fermentat atat de mult incat poate fi toxica pentru organism. Un compromis acceptabil ar fi ca branza sa fie consumata dupa ce larvele vii au fost indepartate, dar se spune ca daca procedezi asa nu mai beneficiezi de calitatile sale potential afrodiziace.
4. Trabucurile cubaneze
In februarie 1962, presedintele american John F. Kennedy a pus embargo pe importul de trabucuri cubaneze. Pierre Salinger, care a fost secretarul de presa al lui Kennedy, sustine insa ca presedintele i-a cerut sa-i procure 1.000 de astfel de trabucuri inainte de embargo. Si asta probabil deoarece, dupa cum spun multi consumatori de trabuc, cele venite din afara Cubei sunt un slab inlocuitor al trabucurilor cubaneze.
Interdictia este in vigoare si astazi in SUA, dar industria cubaneza de trabucuri a supravietuit, iar in 2010 vanzarile la nivel mondial chiar au crescut cu 2%, gratie unei cereri din partea Chinei.
5. Caviarul beluga
Caviarul in general este asociat cu extravaganta si luxul, iar una din varietatile sale, care provine de la sturionii beluga si care este cea mai scumpa din lume, este interzisa in unele state din lume, printre care si SUA. Sturionii beluga sunt o specie pe cale de disparitie.
6. Blana de ocelot
Ocelotul este o pisica salbatica originara din Mexic, America Centrala si America de Sud, aparand ocazional si in Texas si Arizona. Seamana cu un leopard, dar specia este pe cale de disparitie inca din 1972.
Desi este interzisa, cei care comercializeaza produse din blana de ocelot putand fi amendati cu 100.000 de dolari, blana poate fi gasita de asemenea pe piata neagra (ca si produsele realizate din aceasta).
7. Haggis
Haggis-ul este un produs culinar traditional in Scotia, care include, printre alte ingrediente, si inima, ficat si plamani de oaie, toate componentele fiind fierte in stomacul oii timp de trei ore. In Statele Unite ale Americii, insa, comercializarea plamanilor de oaie este interzisa.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email