STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
15-02-2016, ora 16:02
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Oamenii de stiinta folosesc masinaria de vata de zahar pentru a crea vase sanguine artificiale. FOTO+VIDEO
Articol de Cristian Amariei O echipa de cercetare de la Universitatea Vanderbilt foloseste utilajele de vata de zahar pentru a face vase de sange artificiale.
Cercetarea a fost condusa de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie mecanica la Universitatea Vanderbilt. intr-un comunicat de presa, el a explicat ca ideea de a folosi o masina pentru vata de zahar cu scopul de a produce capilare artificiale i-a venit pe vremea cand era student si participa la un curs pe inginerie tisulara.
"M-am dus la Target si am cumparat o masina de facut vata de zahar cu aproximativ 40 de dolari. si s-a dovedit ca aceasta poate produce fire care au fost de aproximativ o zecime din diametrul unui fir de par uman, ceea ce e aproximativ aceeasi marime cu cea a capilarelor", a declarat Leon Bellan.
Cele mai noi cercetari in ingineria tisulara utilizeaza geluri pe baza de apa, cunoscute sub numele de "hidrogeluri". Dar, desi hidrogelurile functioneaza bine pentru a crea tesuturi artificiale, acestea au avut o problema in combinatia cu mecanismul pentru vata de zahar.
Leon Bellan a gasit solutia intr-un polimer numit "PNIPAM". PNIPAM este insolubil la unele temperaturi si solubil la altele, astfel Bellan si colegii sai au putut pune la incercare "vata de zahar" produsa de mecanism. Mentinandu-l la o temperatura constanta care sa nu-i permita sa se dizolve in apa, cercetatorii au folosit o matrita speciala pentru gel. Ceea ce a mai ramas de facut era un sistem tridimensional de capilare artificiale.
Bellan si colegii sai au raportat ca acest sistem artificial a fost capabil sa tina celule in viata pentru mai mult de o saptamana. Aceasta metoda de creare a capilarelor artificiale este inca in stadiul de cercetare, dar Bellan spera ca aceasta va ajuta in cele din urma pentru a sprijini organe artificiale.
"Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de baza, care va permite altor cercetatori sa foloseasca aceasta abordare simpla, cu costuri reduse pentru a crea un sistemul vascular artificial necesar pentru a sustine ficatul artificial, rinichii, oasele si alte organe", a declarat Bellan.
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email