ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-01-2016, ora 13:10

Oamenii de stiinta au descoperit strategia care te poate ajuta sa inveti orice mai repede decat de obicei

Articol de Cristian Amariei
Psihologii numesc aceasta strategie si fenomenul din spatele ei ”efectul de testare".

Cantareata de opera Gabriel Wyner sugereaza in cartea sa ”Fluent Forever”, ca una dintre cele mai bune metode de a invata o limba noua este sa o memorezi amintindu-ti-o. Cu alte cuvinte, in locul lecturarii unor cuvinte din vocabular si apoi recitirea cuvintelor lecturate anterior ar trebui sa citim cuvintele necunoscute o singura data si apoi sa ne testam in mod repetat.

Un studiu din 2003, citat intr-o meta-analiza a lui Henry L. Roediger III si Jeffrey D. Karpicke, subliniaza puterea de testare in imbunatatirea bagajului de informatii. In cadrul studiului, cercetatorii impreuna cu conducatorul studiului, Mark Wheeler, au invitat participantii sa revizuiasca o singura data sau de 5 ori o lista de 40 de cuvinte si sa raspunda la patru teste. Iar dupa o saptamana sa mai raspunda la un test de 5 minute.

Rezultatele au aratat ca participantii care citisera lista de cuvinte de cinci ori au prezentat efecte mai bune la testul care a avut loc cu cinci minute dupa ce au citit lista de cuvinte. Pe cand participantii care au citit testul doar o singura data au avut rezultate mai bune la testul de dupa o saptamana. Cu alte cuvinte, testarea a ajutat la stimularea memoriei pe termen lung a participantilor.

Mai multe studii recente sugereaza ca combinarea metodei testarii cu feedback-ul imediat (a afla daca ati raspuns corect sau gresit) este mai eficienta si poate stimula memoria imediat dupa ce informatia este invatata.

Intr-un studiu din 2014, condus de Carola Wiklund-Hörnqvist, 83 de studenti de la cursul de psihologie de licenta au studiat o serie de concepte psihologice timp de patru minute. Jumatate dintre participanti au continuat sa studieze aceste fapte in timp ce fiecare fapt a fost repetat pe un ecran de calculator timp de 15 secunde.

Cealalta jumatate a raspuns la sase teste in legatura cu conceptul descris pe ecran. De exemplu, in cazul in care au vazut "imbunatatirea retinerii de informatii prezentate la inceputul unei liste", ar trebui sa tastati in "efect prim". Atunci ei ar vedea raspunsul corect.

La sfarsitul perioadei de invatare, toti participantii au raspuns la un test in care au fost prezentat un fapt , iar studentul trebuia sa tasteze conceptul corespunzator. Acelasi test a fost repetat dupa 18 zile si dupa 5 saptamani.

Participantii care au fost testati au raspuns bine pe toate cele trei teste. Luate impreuna, aceste studii sugereaza ca cea mai eficienta strategie pentru a-ti aminti ceva este pur si simplu sa memorezi amintindu-ti.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii