A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664027.8097.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ORA DE IARNA 2015. Cand ne dam ceasurile inapoi. Cum a aparut aceasta practica
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-10-2015, ora 16:10

ORA DE IARNA 2015. Cand ne dam ceasurile inapoi. Cum a aparut aceasta practica

Articol de Madalina Irimia
Romania va trece la ora de iarna 2015 in noaptea dintre 24 octombrie si 25 octombrie, astfel ca va trebui sa dam ceasurile inapoi cu o ora. 25 octombrie va fi astfel cea mai lunga zi a anului 2015.

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficiala de iarna, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare pana la 25 octombrie.

Nu toate tarile folosesc in acest moment ora de vara, ci doar 70 de tari din intreaga lume. in plus, nu toate tarile au aceleasi perioade pentru schimbarea orei de vara!

Cel care a gandit prima data ca posibila introducerea acestui tip de orar conventional a fost neo - zeelandezul George Vernon Hudson, in 1898.

Ora de iarna a fost instaurata in Romania in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.

Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita "timpul legal roman".

Trecerea la ora de iarna nu se aplica peste tot. Din toamna anului 2011, Rusia a renuntat la acest sistem, pe motiv ca "schimbarea orei de doua ori pe an este un lucru nociv la adresa sanatatii oamenilor si provoaca stres".

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii