A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719682100.461.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

ONU condamna printr-o rezolutie blocarea accesului la internet drept o incalcare a drepturilor omului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-07-2016, ora 15:06

ONU condamna printr-o rezolutie blocarea accesului la internet drept o incalcare a drepturilor omului

Articol de Cristian Amariei
Consiliul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului a adoptat o rezolutie, ce nu are caracter obligatoriu, prin care sunt condamnate statele care in mod intentionat restrictioneaza accesul la internet al cetatenilor, scrie theverge.com.

Rezolutia este fundamentata pe declaratiile anterioare ale Natiunilor Unite privind drepturile digitale, in special libertatea de expresie protejata prin prevederile articolului 19 al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si reafirma pozitia organizatiei care face trimitere la faptul ca ''aceleasi drepturi pe care oamenii le au cand nu sunt conectati la internet, trebuie sa fie protejate si atunci cand sunt conectati la internet''.

Documentul a fost adoptat prin consens vineri, insa au existat state care s-au opus adoptarii precum Rusia, China, Arabia Saudita, Africa de Sud si India. Aceste state au cerut ONU sa scoata din proiectul de rezolutie fragmentul care ''condamna fara echivoc masurile de impiedicare sau intrerupere intentionata a accesului catre distribuirea informatiilor in mediul online''.

Astfel de rezolutii nu au valoare juridica obligatorie, insa exercita un tip de presiune asupra guvernelor si ofera credibilitate si suport actiunilor activistilor pentru drepturile digitale peste tot in lume. Decizia Natiunilor Unite vizeaza in special suspendarea functionarii serviciilor de internet, de vreme ce guvernele lumii au inceput sa foloseasca aceasta metoda ca un mijloc de control al cetatenilor chiar si cu prilejul unor evenimente minore.

Serviciile de internet mobil au fost blocate in India si Bahrein in timpul unor proteste locale, retelele de socializare au fost blocate in Algeria pentru a impiedica studentii sa copieze la examenele nationale. Luna trecuta, dupa producerea atentatului terorist de la aeroportul din Istanbul accesul la site-urile de socializare a fost redus in Turcia. Potrivit grupului pentru sprijinirea drepturilor digitale Access Now, in 2015 au fost cel putin 15 opriri ale functionarii serviciilor de internet la nivel mondial, iar de la inceputul lui 2016 cel putin 20 astfel de incidente.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii