A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727684629.2413.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O salbaticiune disparuta acum aproape 200 de ani a reaparut in Delta Dunarii!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-02-2012, ora 15:16

O salbaticiune disparuta acum aproape 200 de ani a reaparut in Delta Dunarii!

Articol de Oana Barbosu

Dovezi ale prezentei castorului european, denumit popular breb, au fost descoperite zielel trecute in complexul Somova-Parches, se arata in Adevarul.ro.

Prezenta unui animal salbatic disparut de pe teritoriul Romaniei in urma cu aproape doua sute de ani a fost semnalata recent pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Agentii ecologi spun ca in urma actiunilor de monitorizare si observare a faunei de pe teritoriul Rezervatiei Delta Dunarii, in complexul lacustru Somova Parches, respectiv pe malul canalului Calugarul, a fost depistat un cuib de castor european (Castor fiber), numit popular breb.

Cuibul a fost semnalat inca din luna decembrie 2011, insa datorita conditiilor meteo nefavorabile,abia la finele saptamanii trecute inspectorul ecolog din districtul Tulcea impreuna cu doi consilieri ARBDD, s-au deplasat pe gheata la respectivul cuib.

Prezenta exemplarelor de castor european s-a confirmat prin cuibul acestora si puietul de salcie ce a fost ros de aceste mamifere. Animalele nu au fost vazute, deoarece au activitate nocturna si sunt foarte tematoare“ spune guvernatorul Grigore Baboianu. Acesta mai spune ca in prezent nu se cunoaste numarul acestor mamifere si ca, cuibul va fi monitorizat permanent de catre inspectorii ecologi din zona.

Exemplare moarte gasite in zona deltei

Dovezi certe ale reaparitiei animalului pe teritoriul Romaniei au aparut inca de anul trecut, cand in perioada verii doua cadaver au fost descoperite in zona deltei.Unul a fost descoperit jupuit, victima a braconierilor, iar cel de-al doilea lovit de o elice de barca,exemplarul cantarind saisprezece kilograme.

Aparitia acestor exemplare in delta este cu atat mai interesanta cu cat in delta acest mod de viata nu prea este posibil, apele avand cote variabile, iar malurile nepermitand construirea de vizuini“, spune cercetatorul Kiss Botond de la Institutul National Delta Dunarii.

Disparut in 1823

Castorul european a disparut din tara noastra in anul 1823, din zona Moldova-Veche, judetul Caras-Severin. A fost reintrodus in Romania in anul 1998, ca urmare a unui program demarat de Ministrul Mediului din acea vreme. Au fost adusi atunci douazeci si unu de castori din landul Bavaria, fiind eliberati in albiile raurilor din judetul Brasov.

     
Tag-uri: castor, Delta Dunarii
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii