A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719812088.6644.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O noua lege schimba regulile in cazul rechizitiilor publice. Ce se va intampla cu bunurile si proprietatile romanilor in timpul exercitiilor militare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-08-2015, ora 11:11

O noua lege schimba regulile in cazul rechizitiilor publice. Ce se va intampla cu bunurile si proprietatile romanilor in timpul exercitiilor militare

Articol de Madalina Irimia
In contextul in care exercitiile militare internationale desfasurate sub egida NATO au loc aproape in permanenta pe teritoriul Romaniei, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legii privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, astfel incat acestea sa se aplice si in timpul antrenamentelor sau exercitiilor militare, nu doar pe timp de razboi, de mobilizare generala, de stare de urgenta sau in caz de dezastre naturale, asa cum se intampla in prezent.

Proiectul de lege prevede ca in timpul acestor manevre militare pe timp de pace, unii cetateni romani si anumite categorii din bunurile lor (cladiri, terenuri, mijloace de transport, animale sau utilaje) pot sa fie rechizitionate temporar si doar in mod voluntar, daca cetatenii sunt de acord. Totodata, proiectul de lege prevede introducerea unei proceduri simplificate care sa aiba loc in prealabil si prin care cetatenii implicati si autoritatile sa se inteleaga asupra despagubirilor si a remunerarii pentru bunurile sau activitatile solicitate de stat. in cazul in care cetatenii nu sunt de acord, bunurile si serviciile lor nu pot fi rechizitionate de stat, in cazul antrenamentelor si exercitiilor militare sau de concentrare.

Cetatenii romani de care autoritatile considera ca au nevoie, precum si anumite categorii de bunuri ale lor, precum cladiri, terenuri, mijloace de transport sau utilaje, pot fi mobilizati, respectiv bunurile rechizitionate temporar, si pe timp de pace, in timpul antrenamentelor si exercitiilor militare, conform unui proiect de lege al MAI, care vrea sa modifice legea 132/1997 privind privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public.

In prezent, legea prevede ca rechizitionarea temporara a bunurilor si mobilizarea cetatenilor are loc doar pe timp de razboi, de mobilizare partiala sau totala a fortelor armate, pe perioada starii de asediu, de urgenta sau pentru prevenirea si inlaturarea dezastrelor, in functie de listele de rechizitionare planificate in prealabil de autoritati.

O alta nouate introdusa de proiectul de lege este ca, pentru a simplifica aceste demersuri, se introduce o procedura prealabila prin care statul sa se inteleaga cu cetatenii in cauza, asupra modului in care le sunt folosite bunurile aflate in proprietate si asupra banilor platiti pentru folosire sau pentru despagubire, in caz de pagube. in cazul in care bunurile dorite de stat nu se afla pe lista de rechizitionare planificata, autoritatile pot apela la aceasta procedura simplificata, prin care sa incheie un contract bazat pe un acord amiabil, in regim de urgenta, in care sa convina cu cetatenii asupra bunurilor rechizitionate si a pretului.

Continuarea aici.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii