A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734851088.0009.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O noua lege antifumat in 2016. Lista tigarilor care vor fi interzise in Romania
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
31-12-2015, ora 14:21

O noua lege antifumat in 2016. Lista tigarilor care vor fi interzise in Romania

Articol de Madalina Irimia
Interzicerea tigarilor mentolate si a celor cu arome, avertismente mai mari pe pachetele produselor din tutun si eliminarea posibilitatii de achizitionare a tigaretelor de pe internet. Acestea sunt punctele fierbinti ale unui proiect de lege publicat marti pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Actul normativ prevede limite mult mai stricte si in ceea ce priveste comercializarea tigarilor electronice sau a produselor de fumat din plante si, in ciuda reglementarilor destul de dure, nu uita sa mentioneze ca Ministerul Sanatatii poate, ulterior, scoate de pe piata orice produs din tutun, atat timp cat interdictia este „justificata de necesitatea protectiei sanatatii publice”. Legea vine sa aplice in tara noastra Directiva 2014/40/UE si urmareste sa faca tigarile mult mai putin atragatoare in ochii tinerilor, principala populatie fumatoare din Europa, reusind, deopotriva, sa le dea fiori reci gigantilor din industria tutunului. Proiectul de lege al MS vine la scurt timp dupa ce Parlamentul a adoptat o lege antifumat, stabilind ca nu se mai poate fuma in spatiile publice inchise.

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii atrage atentia asupra ingredientelor pe care le contin tigaretele aflate la raft si interzice produsele din tutun care sunt imbogatite cu arome deosebite ce se diferentiaza de cea a tutunului simplu, fie ca acestea se gasesc in compozitia tigarii sau in filtre, hartie, ambalaj, pentru cele din urma fiind interzis sa contina nicotina. Mai mult, se precizeaza ca producatorii de tigari vor raporta Ministerului Sanatatii date precum emisiile tigarilor si ingredientele folosite in procesul de fabricatie a produselor din tutun.
„in acest sens, se interzice punerea pe piata a tigarilor si tutunului de rulat ce au o aroma caracteristica (adica au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil in mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinatie de aditivi, incluzand neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, si care este perceptibil inainte sau in timpul consumarii produsului din tutun), sau care au arome in filtre, hartie, ambalaj, capsule sau in orice caracteristica tehnica care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensitatii arderii”, se arata in proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului.

In afara legii sunt scoase si substantele numite „aditivi speciali”, de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei, asociate de cetateanul de rand cu energia si vitalitatea. Acestea ofera fumatorului senzatii suplimentare si incurajeaza, practic, actul de a fuma, fie pentru ca dau impresia ca tigareta nu este periculoasa pentru sanatate, fie pentru ca proprietatile lor determina inhalarea si absorbtia mai rapida a nicotinei, iar astfel efectul toxic este mult mai puternic.

„Se interzice punerea pe piata si a tuturor produselor din tutun care contin aditivi “speciali” (precum vitamine, cofeina, taurina, aditivi care creeaza impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru sanatate, sau care sunt asociati cu energia si vitalitatea, care coloreaza fumul, care faciliteaza inhalarea sau absorbtia nicotinei”, scrie in expunerea de motive.

Textul legii reglementeaza si nivelul emisiilor per tigara, astfel ca cea mai mare valoare nu are voie sa depaseasca 10mg de gudron, 1mg de nicotina si 10mg de monoxid de carbon. Astfel, Ministerul Sanatatii doreste sa tina sub control nivelurile maxime de emisii, iar masurarea valorilor se va face in laboratoare care urmeaza sa fie infiintate si monitorizate de oficialii de la Sanatate.
Avertismente mai mari pe pachetele de tigari

Legea asumata de Ministerul Sanatatii vine cu modificari importante si in ceea ce priveste aspectul si etichetarea pachetelor de tigari si a celorlalte produse din tutun. Fiecare ambalaj va trebui sa contina un avertisment general de tipul „Fumatul ucide” pe jumatate din fata laterala, mesaje de informare care sa arate pe scurt riscurile la care se expun fumatorii si avertismente despre modul in care tigarile le pot afecta sanatatea. Acesta din urma va ocupa cea mai mare suprafata a ambalajului.

Daca in prezent poza si textul ocupa cam jumatate din spatiul disponibil pe fetele unui pachet de tigarete, noua lege prevede ca mai mult de doua treimi (65%) din suprafata vor fi semnalizate prin mesaje de atentionare formate din cat mai multe elemente (text, poza, numar de telefon la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat).

Legea prevede ca mesajele trebuie schimbate in fiecare an si ca, odata atasate pe pachet, producatorii trebuie sa se asigure ca ele sunt vizibile in intregime, ca nu pot fi sterse sau indepartate si ca timbrul fiscal nu afecteaza sub nicio forma vizibilitatea textului sau a pozei.

„Etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui sa cuprinda un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din fata laterala), un mesaj de informare (“Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer”, pe 50% din fata laterala), avertismente de sanatate combinate formate din text, poza si numar de telefon de la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat (pe ambele fete, in partea superioara, pe 65% din suprafata, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel incat marca sa ramana sub avertisment).”

Nici tutunul pentru mestecat, cel de uz nazal sau oral nu scapa de reglementarile Ministerului Sanatatii, pentru ca pe ambalajele in care se vand trebuie sa scrie clar „Acest produs din tutun dauneaza sanatatii si creeaza dependenta”. De asemenea, in expunerea de motive se arata ca vanzarea tutunului pentru uz oral este strict interzisa.

Pentru tigarile electronice si pentru flacoanele de reumplere, aromele si aditivii raman interzise, fiind necesara folosirea de ingrediente de o puritate ridicata. in privinta etichetarii, tigarile electronice trebuie sa cuprinda avertismentul „Acest produs contine nicotina. Nicotina genereaza un grad ridicat de dependenta.”, pe 30% din suprafata si lista tuturor ingredientelor, fara referire la eventualele proprietati speciale pe care le-ar putea avea. Mai mult, nivelul de nicotina inregistrat in lichidul care contine nicotina trebuie sa fie de cel mult 20mg/ml, iar folosirea altor substante care sa atenteze la sanatatea umana este strict interzisa.

Vanzarea de tigari pe internet devine ilegala

„Vanzarile transfrontaliere la distanta de produse din tutun catre consumatorii din Romania sunt interzise, dar sunt permise vanzarile transfrontaliere la distanta catre consumatorii situati in statele membre care nu interzic astfel de vanzari”, se arata in proiectul de lege.

Acest lucru inseamna ca romanii nu vor mai putea comanda tigari de pe internet din strainatate, iar pentru respectarea acestei prevederi textul actului normativ prevede ca punctele de vanzare cu amanuntul care desfasoara vanzari in afara granitelor trebuie sa se inregistreze la ANAF si la autoritatile competente din statele in care sunt localizati consumatorii efectivi sau potentiali. Astfel, comerciantii care doresc sa vanda tigarete in strainatate vor trebui sa puna la dispozitia Fiscului date referitoare la adresa site-ului folosit pentru a vinde produsele din tutun, dar si toate informatiile relevante pentru ca, la nevoie, site-ul sa poata fi identificat cu usurinta.
Mai mult, legea ii obliga pe comerciantii de tigari sa foloseasca un sistem de verificare a varstei care, in momentul vanzarii, arata daca respectivul cumparator respecta sau nu reglementarile privind varsta minima de la care pot fi achizitionate produse din tutun. Principalele motive invocate sunt vulnerabilitatea minorilor in ceea ce priveste tentatia fumatului, fapt care dauneaza sanatatii pe termen lung, si accesul lor fara prea mari dificultati la produse ieftine si extrem de nocive pe care il ofera internetul

„Accesul facil la internet al copiilor si posibilitatea efectuarii platilor folosind mijloace electronice care eludeaza controlul varstei cumparatorului, fac sa creasca probabilitatea ca un minor sa poata cumpara prin internet produse din tutun din tari in care pretul este scazut sau in care sunt permise tigari cu arome ori cu alte caracteristici tehnice care cresc atractivitatea produsului (fum ori tigari colorate, capsule aromate, etichete cu imagini atragatoare pentru copii, etc).”
Desi legea se prezinta deja ca fiind una destul de dura, in finalul expunerii de motive se arata ca Ministerul Sanatatii isi rezerva dreptul de a adopta si alte reglementari prin care sa interzica vanzarea produselor din tutun sau celor conexe „din motive legate de situatia specifica din Romania, cu conditia ca interzicerea sa fie justificata de necesitatea protectiei sanatatii publice”.

Se estimeaza ca legea va intra in vigoare incepand cu data de 20 mai 2016, insa lansarea pe piata a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisa timp de un an in plus, pana in 2017. De asemenea, „interzicerea punerii pe piata a produselor din tutun cu o aroma caracteristica al caror volum al vanzarilor la nivelul intregii Uniuni reprezinta 3 % sau mai mult intr-o anumita categorie de produse, se aplica de la 20 mai 2020”.

Proiectul de lege publicat de Ministerul Sanatatii aplica in spatiul romanesc Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014. inca de la demararea ei, scopul acestei legi a fost descurajarea fumatului in randul tinerilor, intrucat varsta la care minorii incep sa consume tigarete a scazut drastic in ultimii ani, statisticile demonstrand ca majoritatea fumatorilor din statele membre este formata din tineri. La momentul votarii legii la Strasbourg, textul proiectului arata ca 70% dintre fumatori sunt acaparati de acest viciu inainte de a implini 18 ani, iar 94% inaintea varstei de 25 de ani.

Sursa: gandul.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii