A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819645.0025.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O noua PRIMA, de 500 de lei, in vigoare din decembrie. Cine o poate obtine
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-11-2016, ora 10:54

O noua PRIMA, de 500 de lei, in vigoare din decembrie. Cine o poate obtine

Articol de Madalina Irimia
Incepand din decembrie, somerii vor putea beneficia de prime mai mari la angajare. Conditiile in care aceste persoane vor putea obtine banii acordati de stat sunt prevazute prin OUG 60/2016, care va intra in vigoare in 3 decembrie.

Actul normativ stabileste masuri suplimentare de sprijin pentru somerii ce isi gasesc un loc de munca sau isi muta domiciliul pentru a fi incadrati in munca.

In ceea ce ii priveste pe someri, ordonanta publicata ieri stabileste acordarea unei prime de activare, neimpozabile, in valoare de 500 de lei, acelor persoane inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, ce se angajeaza cu norma intreaga, prin intermediul unui contract de munca cu o valabilitate de cel putin trei luni. De altfel, o asemenea facilitate nu este prevazuta in cuprinsul actual al Legii nr. 76/2002, dar lucrurile se vor schimba din decembrie, odata cu aplicarea noilor reglementari.

In situatia in care raporturile de munca sau de serviciu vor inceta inainte de termenul de trei luni, angajatii vor fi obligati sa restituie integral banii primiti, explica avocatnet.ro. In plus, prima de activare nu va fi acordata persoanelor care se angajeaza la companii cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimele 12 luni.

Documente necesare:

- cererea-tip;

- copia actului in baza caruia persoana respectiva a fost incadrata in munca;

- angajamentul pentru respectarea obligatiei de a restitui integral sumele primite in situatia in care raporturile de munca inceteaza, intr-o perioada mai mica de trei luni de la data incadrarii in munca;

- declaratia pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimele 12 luni nu ai fost angajatul sau.

Ordonanta a fost initiata „avand in vedere deficitul de forta de munca din anumite regiuni reclamat de reprezentantii mediului de afaceri, asociat cu tendinta acestora de a-si reloca activitatea in alte state", ceea ce impunea luarea de urgenta a unor masuri de stimulare a mobilitatii interne a lucratorilor.

In nota de fundamentare a documentului se arata ca s-a luat in considerare si „climatul european de incertitudine marcat de posibila iesire a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, precum si probabilitatea mare de intoarcere in Romania a lucratorilor care si-au exercitat dreptul la libera circulatie in spatiul Uniunii Europene".

„Avand in vedere cadrul de performanta pentru perioada de programare 2014-2020, conform caruia in anul 2018 statul roman va dezangaja sumele neconsumate pana la aceasta data, si coroborat cu faptul ca in perioada 2014-2016 nu au fost angajate sume pentru finantarea masurilor de stimulare a ocuparii fortei de munca, in scopul atingerii tintelor asumate de Romania prin Acordul de parteneriat 2014 RO 16M8PA001.1.2, respectiv Programul operational Capital uman, au fost angajate sume pentru finantarea masurilor de stimulare a ocuparii fortei de munca.

Tinand seama ca alocarea financiara este estimata la aproximativ 230 milioane euro pentru perioada de programare 2014-2020, iar modalitatea concreta de selectie si contractare este asimilata mecanismului de tip necompetitiv si ca Ministerul Fondurilor Europene a demarat procedura de modificare a Programului operational Capital uman, a informat Comisia Europeana, respectiv DG EMPL, despre acest proiect legislativ, precum si ca aprobarea prezentului act normativ conditioneaza aprobarea fisei de proiect din punctul de vedere al fundamentarii bugetului avand in vedere faptul ca plafonul de 49 milioane euro/proiect nu se aplica pentru proiectele noncompetitive aferente axelor prioritare 1 si 2", se mai arata in document.

„Fata de considerentele expuse, nepromovarea prezentelor masuri pe calea ordonantei de urgenta ar avea consecinte negative asupra mediului economic si social. intrucat aceste imprejurari vizeaza interesul public si constituie elementele unei situatii de urgenta si extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata", este justirficarea pentru care masurile au fost promovate prin ordonanta de urgenta.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii