A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675004.6471.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O lege care permite „cumpararea” de vechime, pe ultima suta de metri in Parlament
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-09-2016, ora 12:28

O lege care permite „cumpararea” de vechime, pe ultima suta de metri in Parlament

Articol de Cristian Amariei
O initiativa legislativa care permite ''cumpararea'' de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet se afla pe ultima suta de metri in Parlament dupa ce a fost adoptata de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, PNL urmand sa decida saptamana viitoare daca o sustine.

''Este vorba despre cumpararea de vechime pentru cinci ani pentru persoane care de exemplu nu au mai lucrat, nu au mai putut sa lucreze sau s-au dus la munca in strainatate si pentru aceasta perioada pot plati ca sa poata beneficia de pensie. Sunt oameni care au lucrat toata viata, dar nu au stagiul complet, le mai trebuie doi, trei, pana la cinci ani si atunci exista aceasta posibilitate prin aceasta initiativa in asa fel incat sa isi poata completa, finaliza stagiul de cotizare astfel incat sa beneficieze de pensie. Vom face o analiza la grup pentru a vedea daca vom sustine initiativa in plen. Camera Deputatilor este for decizional'', a declarat, pentru Mediafax, deputatul PNL Cristian Pocora.

In forma adoptata de Comisia de munca, initiativa legislativa prevede ca ''persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia''.

Persoanele interesate ''sa isi cumpere vechime'' incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a initiativei legislative, potrivit Rapotului adoptat de deputatii din Comisia de munca.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contributiei de asigurari sociale ar urma sa fie facuta intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a initiativei legislative, potrivit sursei citate.

"Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Baza lunara de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotarare a Guvernului. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, iar valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data. Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data", prevede proiectul de lege adoptat de Comisia de munca.

Raportul adoptat marti in Comisia de munca a Camerei Deputatilor cu majoritate de voturi (un vot impotriva) a comasat trei propuneri de lege care au avut ca obiect crearea unor oportunitati de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari si care nu au fost asigurate in sistemul public de pensii, prina fiind depusa in anul 2011 de 4 deputati PNL (Campeanu Mariana, Florea Damian, Pocora Cristina-Ancuta, Tusa Adriana Diana), urmata de o initiativa a deputatului UDMR Kerekes Károly, in anul 2012, careia i s-a adaugat o propunere de lege, in anul 2015, semnata de parlamentari de la toate partidele politice, inclusiv neafiliati.

In anul 2011, prima initiativa legislativa care viza acest aspect, depusa de PNL, prevedea ca vechimea poate fi "cumparata", pentru o perioada de maxim cinci ani, amendamentul fiind formulat de Cristina Pocora.

Pocora a afirmat ca legislatia a mai permis si in trecut cumpararea de vechime, insa pentru o perioada de sase luni, dar pana cand oamenii care lucrau in strainatate au aflat de aceasta oportunitate si ''pana cand autoritatile s-au miscat'' termenul a trecut.

''Pe termen scurt poti spune ca initiativa iti aduce bani la buget. Era o solicitare a oamenilor, doar ca din anul 2012 pana acum a stat cam mult la sertar si de aceea trebuie sa o discutam la grup'', a mai spus Pocora.

Punctul de vedere al Guvernului Ponta pe acest subiect a fost negativ, pe motiv ca aceasta ''cumparare de vechime'' ar fi neechitabila, iar Senatul a respins initiativele pe aceasta tema in 2011, 2012 si 2015.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: lege, parlament, vechime
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii