ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-06-2015, ora 14:09

O descoperire de proportii da peste cap o convingere inradacinata in medicina ultimelor decenii: Cercetatorii au gasit vasele care conecteaza sistemul imunitar de creier

Articol de Madalina Irimia
Contrar educatiei medicale promovate in ultimele decenii, o conexiune directa intre creier si sistemul imunitar a fost descoperita de oamenii de stiinta.

Vestea s-ar putea dovedi a fi una foarte buna pentru cercetatorii care incearca sa dezvolte tratamente pentru scleroza multipla sau Alzheimer.

Pare de necrezut ca dupa secole de disectie, un sistem de vase limfatice a reusit sa ramana nedetectat. Profesorul Jonathan Kipnis sustine ca exact asta s-ar fi intamplat.

Schimba in totalitate felul in care percepem interactiunea neuro-imunitara”, spune Kipnis. ”Am perceput-o intotdeauna ca fiind ceva ezoteric ce nu poate fi studiat. Acum putem insa sa punem intrebari legate de mecanism”, a adaugat el.

Scleroza multipla este un exemplu de boala in care sistemul imunitar ataca creierul, motivele fiind insa prea putin cunoscute. Oportunitatea de a studia vasele limfatice care fac legatura intre creier si sistemul imunitar ne-ar putea sa intelegem cum au loc aceste atacuri si cum le-am putea opri. Cauzele declansarii bolii Alzheimer sunt cu atat mai putin cunoscute, dar se crede ca tot sistemul imunitar ar fi la origine.

”Credem ca aceste vase ar putea avea un rol major in cazul oricarei boli neurologice cu o componenta imunitara”, spune cercetatorul.

Descoperirea aceste conexiuni a avut loc in momentul in care doctorul Antoine Louveau, un cercetator din laboratorul lui Kipnis, a pus membranele care acopera creierul unui soarece, cunoscut drept meninge, la microscop si a observat modele lineare ale celulelor imunitare T. Cercetarile ulterioare au aratat ca reteaua ”pare sa porneasca de la ambii ochi, trecand peste bulbul olfactiv inainte de a se alinia adiacent cu sinusurile”.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii