A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819532.9892.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

O catastrofa biologica ameninta planeta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-12-2014, ora 09:30

O catastrofa biologica ameninta planeta

Articol de Madalina Irimia
In vremuri nu tocmai indepartate, molimele faceau ravagii in randul oamenilor. Ciuma, holera, varsatul negru, cand se napusteau asupra unei regiuni, ajungeau sa injumatateasca populatia, care astepta neputincioasa sfarsitul tragediei.

Pe la mijlocul secolului trecut, a aparut penicilina. Era un panaceu, pentru ca nu-i rezista niciun microb. Dar, cu timpul, microbii au invatat sa se apere, devenind rezistenti la penicilina. Numaidecat laboratoarele au inceput sa fabrice alte antibiotice cu alt spectru de actiune. Microbii pareau invinsi.

Rezistenta la antibiotice

Dar in scurt timp au invatat sa devina rezistenti si la noile preparate, ceea ce a determinat laboratoarele sa testeze si sa fabrice noi antibiotice, din ce in ce mai sofisticate, mai numeroase, mai complexe si mai costisitoare.

Este ca un fel de lupta care pe care. In ultimii ani, capacitatea bacteriilor de a fi rezistente la tot mai multe tipuri de antibiotice ingrijoreaza specialistii, fiind tot ma frecvente cazurile cand medicii nu mai reusesc sa afle acel antibiotic, care se apere un anumit pacient de o anumita bacterie.

S-ar parea ca se apropie sfarsitul erei antibioticelor si ca in curand riscam sa nu ne mai putem apara. Devin tot mai putin eficiente, mai fara folos.

Dupa cum informeraza Project Syndicate, in zilele noastre, mor anual, numai in SUA si in Europa, circa 60.000 de persoane ca urmare a rezistentei microbilor la substantele administrate.

Cifra este de cateva ori mai mare decat cea a deceselor pricinuite de virusul Ebola. Specialistii au calculat ca, daca fenomenul va continua in acelasi ritm, la nivelul anului 2050, zece milioane de persoane vor fi incapabile sa se apere de microbii rezistenti la antibiotice.

Cifra este mai mare decat numarul deceselor care se produc astazi din cauza cancerului, a diabetului, accidentelor rutiere si SIDA, toate la un loc.

Costurile pe care le-ar crea panica intr-un astfel de moment ar putea fi incalculabile.

Se pot masura vietile oamenilor in PIB?

Inca din aceste zile amenintarea pluteste indeosebi asupra tarilor mai putin dezvoltate, dar cu intinderi mari si cu o populatie numeroasa, cum sunt o parte din cele apartinand grupului BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) sau MINT (Mexic, Indonezia, Nigeria, Turcia).

Exista tari din aceste grupuri cu unele rezultate meritorii in lupta cu epidemiile, cum este China sau Brazilia, care aproape au eradicat paludismul, dar si ele risca sa-l vada reinviat, in cazul cand factorul patogen va deveni rezistent la obisnuitele antibiotice care l-au rapus.

Totusi, pentru omenire, problema nu sta in faptul ca n-ar mai avea tehnica necesara pentru a stopa fenomenul, ci in faptul ca, in stadiul la care au ajuns cercetarile, ele sunt din ce in ce mai costisitoare.

Pentru a realiza noi forme de antibiotice si a largi spectrul celor existente, sunt necesare cheltuieli la care nu ajunge sa depuna efortul SUA sau Europa. Este nevoie de contributia celor din BRIC, din MINT si in general din tarile tuturor continentelor.

Dar, cand este vorba de cheltuieli, fiecare isi face socotelile cat reprezinta asta, in procente, din PIB si chiar cat ar castiga acelasi PIB prin salvarea de la moarte a potentialilor infectati, ce ar putea fi tratati, ramanand astfel in activitate.

Solutie pentru intreaga planeta

Gasirea solutiilor pentru brevetarea unor noi antibotice sau pentru reducerea capacitatii de rezistenta a microbilor la cele vechi presupune tehnologii de varf, care trebuie studiate in laboatoare specializate, dotate cu aparatura, de multe ori anume conceputa.

Toate acestea reprezinta cheltuieli, la care ne putem zgarci cu riscuri devastatoare pentru viitor, sau pe care la putem accepta, prevenind ce e mai rau. Fiecare poate alege, dar, inca o data, nu exista solutii de care sa beneficieze numai cateva state, cele care au investit in acest program.

Solutiile sunt eficiente daca a investit intreaga planeta si beneficiaza tot planeta, in ansamblul ei. Omenirea are deja experienta in acest domeniu. A scapat de varsatul negru, a limitat ciuma, holera si altele.

Atunci, era mai simplu si poate mai putin costisitor. Rezultatele au fost impresionante. Acum a sosit ceasul sa eliminam si capacitatea bacteriilor de a rezista la antibioticele existente. Pericolul ameninta toate continentele. Ca urmare, toate continentele ar trebui sa contribuie cu efortul lor.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii