ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-07-2014, ora 10:08

Numeri caloriile? VEZI alimentele care ne ingrasa cu adevarat

Articol de Madalina Irimia

Caloriile au jucat intotdeauna rolul de inamic pentru persoanele care si-au dorit sa aiba o silueta de invidiat, iar mentinerea unei evidente a consumului acestora s-a dovedit a fi o adevarata provocare. Desi foarte multe produse alimentare au pe etichete trecut aportul de calorii, se pare ca anumite grasimi din mancaruri au efect diferit fata de ceea ce cercetatorii se asteptau.

Un studiu recent desfasurat la Universitatea din California a scos in evidenta o serie de discrepante in ceea ce priveste consumul de calorii. Se pare ca desi ne putem calcula aportul de calorii zilnice pe care le consumam, o parte din acestea se comporta diferit atunci cand sunt ingerate, scrie Daily Mail.

Textura mancarurilor pare sa aiba un aport mult mai mare in ceea ce priveste luarea in greutate, comparativ cu consumul banalelor calorii. Desi este cunoscut faptul ca nu trebuie sa consumam mai mult de 2.000 de calorii pe zi, cercetatorii au descoperit ca, in functie de provenienta alimentelor, caloriile se pot manifesta diferit asupra corpului uman.

"Textura si consistenta unui produs alimentar influenteaza practic cata energie are nevoie corpul pentru a-l digera. Mancarea usoara si cea semi-preparata necesita un efort minim pentru a putea fi digerata, asa ca vom folosi mai putine calorii pentru acest proces. De cealalta parte, alimentele consistente au nevoie de o mai buna masticatie, asa ca va fi mai dificil pentru a fi digerate. Asta inseamna ca vom folosi mai multe calorii pentru a le putea procesa", explica Rick Miller, dietetician si purtator de cuvant al Asociatiei Dietetice din Marea Britanie.

Mancarea cat mai cruda forteaza organismul sa depuna un efort in plus pentru a o digera, iar din acest motiv alimentele cat mai crude sunt indicate spre consum deoarece consuma mai multe calorii in procesul de digestie. Este dovedit faptul ca mancarea gatita foarte bine usureaza sarcina stomacului de a o digera, prin urmare corpul se va alege cu mai multe calorii.

Expertii in alimentatie sugereaza o teorie conform careia stramosii nostri, care erau nevoiti sa vaneze pentru a putea manca, ar fi inventat gatitul partial. In acest fel ei si-ar fi dat seama ca mancand gatit puteau alimenta corpul cu calorii mult mai repede. Rachel Carmody, cercetator de la Universitatea Harvard a demonstrat ca prin gatire cartofii dulci ofera mai multe calorii consumatorului deoarece acestia pot fi digerati mai repede de organism.

Integral pe realitatea.net

     
Tag-uri: calcul, calorii, dieta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii