ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-08-2015, ora 09:48

Numarul romanilor implicati in traficul de imigranti creste. Ce au gasit politistii austrieci in camionul unuia dintre ei

Articol de Madalina Irimia
Din ce in ce mai multi compatrioti sunt implicati in cazuri de trafic de persoane, profitand de tragedia imigrantilor care incearca sa ajunga in vestul Europei.

Doi romani se afla in arest, in Austria, pentru trafic de imigranti, au confirmat autoritatile de la Viena, la solicitarea ambasadei Romaniei. Unul dintre acestia este barbatul de 29 de ani, care conducea un camion ticsit cu refugiati. A fost arestat dupa ce a refuzat sa opreasca la un control de rutina, in apropierea granitei cu Germania. 26 de refugiati din Siria, Afganistan si Bangladesh erau inghesuiti in camionul fara ventilatie, in care era cald ca intr-un cuptor. Printre ei - si trei copii, care sufereau de ameteli si deshidratare severa.

In afara de cei doi romani arestati in Austria, alti 22 au fost retinuti in ultimele zile in Ungaria, tot pentru trafic cu imigranti.

Transportati mai rau ca animalele

Informatiile au inceput sa apara sambata seara, insa soferul roman, in varsta de 29 de ani, a fost arestat vineri dimineata, in apropierea orasului Braunau am Inn, nu departe de frontiera germana. Soferul a refuzat sa opreasca pentru un control de rutina. Iar politistii austrieci i-au pus catusele dupa o scurta urmarire. 26 de imigranti din Siria, Bangladesh si Afganistan - care spun ca voiau sa ajunga in Germania - erau inghesuiti in camion.

"Soferului putin i-a pasat de oamenii aflati in spate. Noi n-am transporta nici animale in aceste conditii pe drumurile din Austria" - a declarat David Furtner, purtator de cuvant al politiei din landul Austria Superioara.

In camion erau si trei copii - doua fete si un baiat, cu varste de 5 si 6 ani - aproape lesinati din cauza caldurii si deshidratarii severe. Cei mici se afla in continuare in spital, dar starea lor s-a imbunatatit, spun autoritatile. Totusi, "daca si-ar fi continuat drumul probabil ca situatia ar fi devenit critica" - a subliniat purtatorul de cuvant al politiei.

Masurile luate in cazul “camionului groazei”

Vehiculul tixit cu imigranti, condus de roman, a fost interceptat la o zi dupa descoperirea "camionului groazei", abandonat pe marginea unei autostrazi austriece, aproape de frontiera ungara. 71 de cadavre care intrasera deja in putrefactie, se aflau inauntru. Autopsierea victimelor continua, dar cel mai probabil oamenii au murit prin asfixiere. Cei patru suspecti de trafic de persoane in acest caz cumplit, arestati in Ungaria, au fost adusi sambata in fata unei instante maghiare.

Ferenc Bicskei, presedintele tribunalului din Kecskemet: "Arestul preventiv pentru suspectii in custodie - trei cetateni bulgari si unul afgan - a fost ordonat pana la inceperea audierilor preliminarii, adica cel putin pana pe 29 septembrie".
Procesul se va desfasura in Ungaria deoarece camionul ar fi plecat din orasul Kecskemet, inainte sa-i imbarce pe imigrantii adunati din apropierea frontierei cu Serbia si sa ajunga, apoi, pe teritoriul Austriei.

Din ce in ce mai multe cazuri in care sunt implicati romani

Tot in Ungaria, cazurile in care romanii sunt implicati in traficul clandestin cu imigranti, sunt, din pacate, tot mai dese.

Sambata, ora 1.40. Roszke, Ungaria, in apropierea granitei cu Romania. Trupele speciale ale politiei maghiare opresc o masina si o duba cu numere de Bulgaria. Pe locurile din fata - 4 romani. In duba sunt ingramaditi 10 afgani si 11 sirieni. Adulti si copii. Cei 4 romani sunt incatusati pe loc, pentru trafic de persoane.Raluca Lunculescu, purtator de cuvant MAE, spune ca "urmeaza sa fie prezentati in fata unui judecator care va decide situatia juridica a acestora".

Deja 12 romani retinuti pentru trafic de persoane pe 26 august au fost adusi in fata instantei la Budapesta, in cursul zilei de sambata, si toti au fost pusi in arest preventiv.

Sursa: stirileprotv.ro

     
Tag-uri: imigranti, romani, ungaria
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii