ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-08-2012, ora 18:01

Numarul romanilor care se trateaza in strainatate a crescut de 6 ori in ultimii ani. Statul a decontat servicii de 700.000 euro numai anul trecut

Articol de Madalina Irimia

Numarul romanilor care au ales clinici din strainatate pentru analize si chiar operatii a crescut de peste 6 ori, din 2008 incoace. Vestea buna este ca pacientii care se trateaza peste granita pe banii lor isi pot recupera o parte din cheltuieli de la autoritatile romane. Partea proasta este ca trebuie sa astepte uneori chiar si un an, pana cand le intra suma in cont.

Ionel Ardelean, un barbat de 59 de ani din Oradea, a aflat la inceputul anului, dupa mai multe investigatii, ca are o tumoare cerebrala. A decis atunci sa mearga sa se opereze la un spital din Debrecen, Ungaria. A stat internat o saptamana, iar nota de plata a ajuns la 5.000 de euro, bani pe care i-a luat cu imprumut de la neamuri. Dupa ce a venit in tara omul a depus cerere la Casa de Asigurari pentru rambursarea cheltuielilor.

Din 2008 incoace, numarul romanilor care s-au tratat in strainatate a crescut de peste 6 ori. De la 224, acum patru ani la peste 1.300. Singurele dezavantaje: oamenii isi primesc banii abia dupa un an, iar decontarile se fac la tarifele din Romania si nu la cele platite afara.

Spre exemplu, pentru o nastere sau o artroscopie, pacientul primeste doar un sfert din banii cheltuiti in strainatate. In cazul unei operatii de hernie de disc suma recuperata scade la putin peste 10 %. Cele mai multe tratamente pentru care se cer banii inapoi se fac la clinici si spitale din Ungaria, Austria si Germania.

Numai in 2011 pentru serviciile medicale la cerere in strainatate statul roman le-a platit asiguratilor peste 700.000 de euro.

Sursa: incont.ro

Foto: antena3.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii