A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736143115.9224.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Numarul mortilor de gripa mai mult decat s-a dublat in 2016. Cine sunt cei mai vulnerabili
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-10-2016, ora 14:16

Numarul mortilor de gripa mai mult decat s-a dublat in 2016. Cine sunt cei mai vulnerabili

Articol de Cristian Amariei
Numarul mortilor cauzate de gripa a crescut de peste doua ori si jumatate, de la 40 in 2015 la 107 in acest an.

Informatia a fost data de presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, aflat joi la Forumul National "Stop Gripa".

Rafila a precizat ca, anul trecut, dupa alerta generata de gripa care evolua epidemic in Ucraina, romanii au devenit mai receptivi la imunizarea antigripala, dar tot se inregistreaza o scadere a celor care vor sa se vaccineze.

"In privinta eficacitatii vaccinarii gripale, sunt procente care variaza de la an la an, in functie de tipul de tuplina circulanta, insa sunt elemente care tin si de varsta si de statusul imun al persoanei vaccinate.

Dar, cu toate acestea, recomandarea care exista pentru tarile din regiunea europeana a OMS este ca la pacientii cu boli cronice si la persoane varstnice, de peste 65 de ani, sa existe o acoperire vaccinala de 75%. Din pacate, acest target nu este realizat decat in Olanda in acest moment", a spus Rafila.

La nivel global se inregistreaza 500.000 de morti anual, din care 10% in regiunea europeana.

In UE si statele asociate, in fiecare an, se inregistreaza aproximativ 38.500 de cazuri de decese, iar infectia cu virus gripal poate produce complicatii majore, precum pneumonie, miocardita si endocardita.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai spus ca, dupa anul 2008, in Romania, scaderea a fost continua in ceea ce priveste numarul de doze de vaccin antigripal si asta nu pentru ca nu ar fi existat resurse, ci pentru ca pacientii nu cer si nu accepta sa fie vaccinati.

Principalele categorii la risc de imbolnavire cu gripa sunt:
- femeile insarcinate
- copiii de peste sase luni
- persoanele care au peste 65 de ani
- bolnavii cronici
- personalul medico-sanitar
- personalul din transporturi, turism
- persoanele institutionalizate
- persoanele care sufera de obezitate
- diabeticii
- fumatorii

Din sezonul 2017-2018, va fi disponibil un vaccin antigripal tetravalent, mai eficient decat cel folosit pentru imunizare in prezent.

"Exista un vaccin inregistrat in Europa, care se va lansa in sezonul viitor, 2017-2018, tetravalent, care contine, pe langa doua tulpini de virus gripal A, doua tulpini de virus gripal B, in loc de o singura tulpina, cum contine vaccinul antigripal pe care il folosim noi in mod curent. Toate studiile au aratat clar superioritatea lui din punct de vedere al eficientei. Deocamdata, in acest sezon rece, nu il avem la dispozitie", a precizat medicul Victoria Arama, de la Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" Bucuresti.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: gripa, bolnavi, deces
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii