ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-09-2015, ora 15:07

Numarul mediu de pensionari a scazut

Articol de Cristian Amariei
Numarul mediu de pensionari in trimestrul II al anului in curs a ajuns la 5,307 milioane, in scadere cu 25.000 de persoane fata de trimestrul precedent, raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor fiind de 10 la 10, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Pensia medie lunara a fost de 892 lei, mai mare cu 0,2% fata de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a ajuns la 886 lei. Raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a scazut la 58,6%, de la 60,8% in trimestrul precedent.

Indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum, a fost de 100,3%.

Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai cinci pensionari la zece salariati in municipiul Bucuresti la 17 la 10 in judetul Giurgiu.

Pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1.122 de lei in municipiul Bucuresti), precizeaza INS.

Conform sursei citate, pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari. Pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 88,2% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (73,8%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, iar pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial ­ au reprezentat 2,1%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul II 2015, a fost de 622.100 persoane, din care: 485.200 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 10,4% din totalul pensionarilor din aceasta categorie,
136.900 persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 29,2% din totalul acestora.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: ins, pensionari, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii