A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830547.5689.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Numarul de jurnalisti straini ucisi in intreaga lume a crescut in 2014
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-12-2014, ora 09:41

Numarul de jurnalisti straini ucisi in intreaga lume a crescut in 2014

Articol de Cristian Amariei
Asasinarea de jurnalisti straini de catre membri ai gruparii Statul Islamic (SI) a contribuit la transformarea anului 2014 in unul dintre cele mai sangeroase pentru aceasta categorie de persoane, la nivel global, potrivit raportului anual al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), publicat marti, informeaza AFP.

Comitetul noteaza ca jurnalistii occidentali reprezinta 'o proportie neobisnuit de crescuta' printre cei cel putin 60 de jurnalisti ucisi in acest an in virtutea profesiei lor. De asemenea, CPJ isi continua ancheta cu privire la moartea a cel putin 18 jurnalisti ucisi in 2014, pentru a afla daca decesul acestora este legat de profesia lor. in total, circa un sfert dintre jurnalistii ucisi in 2014 erau corespondenti de razboi, adica dublul anilor precedenti, subliniaza CPJ.

In 2013, au fost ucisi 70 de jurnalisti, dintre care 9% erau jurnalisti din tari ale Occidentului, aminteste Comitetul.

Printre victimele din 2014 figureaza si jurnalistii americani James Foley si Steven Sotloff, a caror decapitare, filmata si difuzata pe internet de gruparea SI, a ingrozit lumea.

De asemenea, fotografa germana Anja Niedringhaus a fost ucisa in aprilie de un politist, in timp ce transmitea de la alegerile din Afganistan pentru agentia de presa Associated Press, iar sase jurnalisti straini se numara printre cei cinci reporteri si doi lucratori de presa ucisi in acest an in Ucraina. Este prima data din 2001 cand CPJ constata in Ucraina uciderea de jurnalisti in timp ce acestia isi desfasoara munca.

Cu toate acestea, 'majoritatea covarsitoare' de jurnalisti ale caror vieti sunt in pericol din cauza profesiei lor continua sa reprezinte presa locala. Comitetul a invocat in special exemplul Siriei, care afiseaza cel mai sangeros bilant pentru presa, pentru al treilea an consecutiv, cu 17 morti in 2014. De asemenea, circa 20 de jurnalisti, majoritar locali, ar fi in continuare ostatici ai SI.

De la izbucnirea sangerosului razboi din Siria (in 2011), 79 de jurnalisti au fost ucisi in aceasta tara, care devanseaza deja Filipine in clasamentul tarilor cele mai ucigase pentru reprezentantii presei, incepand din 1992, de cand CPJ isi duce sinistra evidenta.

Potrivit CPJ, aproape jumatate dintre jurnalistii ucisi in 2014 au fost ucisi in Orientul Mijlociu (OM), iar 38% dintre ei si-au pierdut viata in zone de lupta sau de schimburi de focuri de arma.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii