A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736141741.4681.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Noul regulament scolar aduce VESTI BUNE: Vezi ce pot face elevii daca nu le convin notele de la evaluari
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-01-2015, ora 08:43

Noul regulament scolar aduce VESTI BUNE: Vezi ce pot face elevii daca nu le convin notele de la evaluari

Articol de Cristian Amariei
Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial, spune ca elevul sau parintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluarilor de la clasa, solicitand invatatorului sau profesorului sa le justifice in termen de cinci zile de la comunicare.

Anul scolar 2014-2015 are 177 de zile de cursuri si 34 de zile de vacanta, fara cele din vacanta de vara, potrivit structurii aprobate de ministrul Educatiei. Exceptie fac clasele terminale din invatamantul liceal, pentru care anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat.

De asemenea, cursurile claselor terminale se incheie in 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 12 iunie 2015.

Elevul sau, dupa caz, parintele, tutorele sau sustinatorul legal are dreptul de a contesta rezultatele evaluarii, solicitand cadrului didactic sa justifice rezultatele acesteia, in prezenta elevului si a parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal, in termen de cinci zile de la comunicare. in situatia in care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfacatoare, elevul sau parintele, tutorele sau sustinatorul legal poate solicita, in scris, directorului unitatii de invatamant, reevaluarea lucrarii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Pentru solutionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna doua cadre didactice de specialitate, din unitatea de invatamant, care nu predau la clasa respectiva si care vor reevalua lucrarea scrisa. Media notelor acordate separat de cele doua cadre didactice este nota rezultata in urma reevaluarii. in cazul invatamantului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de catre cele doua cadre didactice.

In cazul in care diferenta dintre nota initiala, acordata de cadrul didactic de la clasa si nota acordata in urma reevaluarii, este mai mica de un punct, contestatia este respinsa si nota acordata initial ramane neschimbata. in cazul in care diferenta dintre nota initiala si nota acordata in urma reevaluarii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptata. Calificativul sau notele obtinute in urma contestatiei, raman definitive.

Conducerea si personalul din unitatea de invatamant nu pot face publice datele personale si rezultatele scolare, ale elevilor.

De asemenea, unitatile de invatamant sunt obligate sa asigure elevilor consilierea in scopul orientarii profesionale, consilierea psihologica si sociala, prin personal de specialitate.

La inceputul fiecarui an scolar, pe baza metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Educatiei si ministrului Sanatatii, se realizeaza examinarea starii de sanatate a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor.

Tot in regulament este prevazut ca elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutiile publice. De asemenea, elevii din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiaza, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval.

Ministerului Educatiei , prin unitatile de invatamant, deconteaza elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe baza de abonament, in limita a 50 km, in conformitate cu prevederile legale. De aceeasi facilitate beneficiaza si elevii care locuiesc la internat sau in gazda carora li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru.

Cadrele didactice sunt obligate sa supravegheze permanent elevii pe tot parcursul activitatilor in scoala cat si in cadrul celor organizate de unitatea scolara in afara acesteia, in vederea asigurarii depline a securitatii tuturor celor implicati in aceste actiuni. Le sunt interzise agresiunile fizice si tratamentele umilitoare, sub orice forma, asupra elevilor.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii