ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-03-2016, ora 16:01

Noul contract cadru privind acordarea asistentei medicale, amanat pana la 1 iulie

Articol de Madalina Irimia
Termenul pentru intrarea in vigoare a noului contract cadru pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 -2017 va fi prorogat pana la 1 iulie, dupa cum au cerut si medicii de familie, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a initiat un nou proiect de hotarare de Guvern pentru prorogarea pana la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017, desi acest act a fost aprobat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial din 23 martie pentru intrarea in vigoare la 1 aprilie, scrie news.ro.

Amanarea intrarii in vigoare a noului contract cadru a figurat pe lista solicitarilor organizatiilor medicilor de familie. Medicii de familie au anuntat ca sunt decisi sa refuze semnarea contractului cadru de acordare a serviciilor medicale incepand cu 1 aprilie, daca nu vor fi majorate bugetele alocate asistentei primare.

Ei au cerut retragerea de la publicare a contractului cadru 2016 - 2017 si prelungirea actualului contract pana la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele parti.

"Acest contract pe care il semnam cu CNAS impune mari restrictii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigatii medicale uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Circuitul pacientului este o mare problema. Accesul pacientului la anumite servicii este ingradit", a spus Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

La randul ei, Doina Mihaila, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a spus ca medicii de familie sunt considerati privati si primesc pentru o consultatie 10 lei, in timp ce un medic primar primeste 12,6 lei pentru o consultatie.

"De trei ani stam pe aceeasi suma, in conditiile in care utilitatile au crescut, iar salariul mediu pe economie a crescut de trei ori. Lunar sunt intre 10 si 15 servicii nevalidate la medicii de familie. Ganditi-va la cati medici de familie sunt si care sunt economiile in sistem. Acestea nu sunt economii, ci furt pe fata", a mai spus Mihaila.

Sursa: rtv,net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii