A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829689.8145.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Noul "aur" al Mexicului. Produsul care se scumpeste cu 50% in fiecare luna
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
15-04-2014, ora 12:34

Noul "aur" al Mexicului. Produsul care se scumpeste cu 50% in fiecare luna

Articol de Cristian Amariei

Mexicul se confrunta cu o problema nationala. Pretul lamailor verzi (lime) a explodat in ultimul an, iar calculele economistilor arata o majorare medie lunara de 50 de procente. Peste noapte, lamaile verzi s-au transformat in noul „aur” al mexicanilor, relateaza CNN.

Dezastrul asta e cauzat de o criza a citricelor. De vina e schimbarea climatica. Odata cu sosirea iernii, am avut de-a face cu un val de frig care a afectat statele vecine. Speculatorii profita si urca preturile", explica un fermier mexican.

Un alt motiv ar fi violentele din statul Michoacan, producator important de lamai verzi, potrivit Incont.ro. Cartelurile de droguri fac legea in zona, asociate fiind cu grupuri de influenta, iar guvernul federal e prins la mijloc.

Multi cultivatori de acolo nu pot sau nu vor sa-si mai exporte produsele. Practic, Mexicul se confrunta cu o penurie de lamai.

Clasa muncitoare din Mexic este cea mai afectata de aceasta chestiune, deoarece foloseste produsele pentru mancarurile de baza, dar si pentru prepararea bauturilor. „De obicei cumparam doua kilograme", spune un cumparator intr-o piata din Mexico City. „Acum ma rezum doar la jumatate, pentru strictul absolut necesar", adauga el.

Mexic este cel mai mare producator si exportator de lamai verzi din lume. Statul american a inceput sa simta insa efectul exploziei preturilor si in alte industrii. De exemplu, cateva companii aeriene din Statele Unite au anuntat ca rationalizeaza utilizarea lamailor verzi pe durata zborurilor. Mai multe aici.

Foto: manager.ro

     
Tag-uri: lamai, Mexic, export
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii