ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-06-2015, ora 12:05

Noua persoane paralizate au reusit sa controleze cu puterea mintii un robot aflat la zeci de kilometri departare

Articol de Cristian Amariei
Folosind o aplicatie de teleprezenta dezvoltata de Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, 19 persoane, dintre care noua sufereau de paralizie, au controlat un robot aflat la zeci de kilometri distanta intr-un laborator din Elvetia.

O echipa de cercetatori, in frunte cu profesorul Jose del R. Millan, a dezvoltat un sistem de interfata creier-computer, folosind semnale de electroencefalogie.

Proiectul dezvoltat pe parcursul mai multor ani a avut ca scop oferirea independentei persoanelor paralizate.

La cercetare au participat 19 subiecti, din Italia, Germania si Elvetia. Timp de mai multe saptamani fiecare subiect si-a pus pe cap o casca speciala si i-a indicat robotului diverse miscari, transmitand instructiunile in timp real prin internet cu puterea mintii din tara in care se aflau.

Robotul transmitea imaginea de la propia sa camera video si arata fata pilotului la distanta pe un ecran, ambele prin intermediul Skype.

"Toti cei noua subiecti cu dezabilitati au reusit sa controleze de la distanta robotul cu usurinta dupa mai putin de 10 zile de antrenament", a explicat unul dintre cercetatori.

Testele au scos la iveala faptul ca nu exista nicio diferenta in abilitatile de pilotare ale persoanelor sanatoase si cele ale persoanelor bolnave.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: creier, aplicatie, robot
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii