A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817965.5141.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Noua modalitate de vaccinare, prin plasturi acoperiti pe o parte de ace microscopice
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
31-01-2013, ora 09:09

Noua modalitate de vaccinare, prin plasturi acoperiti pe o parte de ace microscopice

Articol de Madalina Irimia

Plasturi acoperiti pe o parte cu o multitudine de ace microscopice vor fi folositi pentru a "tatua" vaccinuri in piele, intarind astfel sistemul imunitar al pacientilor intr-o modalitate complet neinvaziva si a carei aplicare poate fi facuta si in absenta personalului medical avizat, conform unui material publicat de LiveScience.

Vaccinurile contribuie la pregatirea sistemului imunitar pentru o reactie prompta la anumiti agenti patogeni, prin expunerea acestuia la variante incapacitate ale respectivilor agenti. In prezent, oamenii de stiinta lucreaza la dezvoltarea unor vaccinuri care pot integra gene ale agentilor patogeni in organismul pacientilor.

In principiu, aceste vaccinuri prezinta marele avantaj ca in locul risipei de timp si de resurse pentru generarea si apoi purificarea proteinelor de agenti patogeni folosite in vaccinurile clasice, aceasta sarcina revine direct organismului uman vaccinat. Singura problema ramasa era modul de vaccinare.

Cercetatorii de la MIT au propus vaccinarea prin intermediul unnor plasturi dotati cu o multitudine de ace microscopice din plastic, cu grosimea de doar 250 de micromi si lungimea de 650 de microni. Pentru comparatie, un fir de par uman are grosimea medie de 100 de microni.

Oamenii de stiinta acopera aceste microace cu un film biodegradabil in care este continut vaccinul propriu-zis, dar si o varietate de alte molecule, printre care si compusi care stimuleaza reactia rapida a sistemului imunitar si ajuta celulele organismului sa absoarba materialul genetic continut de vaccinuri. Aplicarea acestor plasturi pe piele are efectul de a introduce imediat filmul biodegradabil in organism, la fel cum s-ar aplica un tatuaj.

Aceste microace penetreaza doar cele mai superficiale straturi ale pielii, neafectand terminatiile nervoase si vasele de sange. Aplicarea este, de asemenea, complet lipsita de durere si mult mai sigura decat vaccinarea cu ajutorul obisnuitelor ace hipodermice.

"Comparatia cu senzatia pe care o ai cand te linge o pisica este foarte exacta", asigura cercetatorul Peter DeMuth, bioinginer la MIT.

Filmul in care se afla vaccinul ramane implantat sub piele chiar si dupa indepartarea plasturelui. De asemenea, acest film se absoarbe intr-o maniera progresiva, controlata, asigurand eliberarea constanta a moleculelor de vaccin pe perioade de timp predeterminate, ce pot varia de la ore la saptamani.

Detaliile acestei noi metode de vaccinare sunt prezentate pe larg in ultimul numar al revistei Nature.

Sursa: AGERPRES

Foto: ziarulring.ro

     
Tag-uri: vaccin, plasturi, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii