ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-04-2012, ora 05:24

Noua lege a malpraxisului: fiecare eroare medicala va avea un pret. De ce se simplifica lucrurile

Articol de Madalina Irimia

Este timpul sa nu mai privim fara sa reactionam la actuala lege a malpraxisului in care numai pacientul este vinovat. Nu mai putem tolera lipsa tratamentelor si umilirea bolnavilor pe holurile spitalelor.

Cerem drepturi egale cu cele din Uniunea Europeana, pentru pacientii romani. Este mesajul asociatiilor care apara drepturile suferinzilor, dar si al Colegiului Medicilor.

In Romania, pacientul e umilit, dezolat si dezinformat. Asteapta un tratament care deseori vine prea tarziu, se imprumuta ca sa isi cumpere doctorii asa-zis gratuite sau chiar bunavointa medicului si tot el e pedepsit daca are ghinionul sa incapa pe mainile unuia care in loc sa-l vindece, il nenoroceste.

Exemple sunt destule: de la vestitul caz Ciomu, a carui victima si-a gasit foarte greu dreptatea in instanta, pana la povestea bolnavului de cancer a carui familie a primit 20.000 de euro de la CEDO, la 6 ani dupa ce omul a murit.

Explicatia? Ministerul Sanatatii n-a adoptat nici pana acum regulamentul european prin care pacientii ar putea fi despagubiti in 90 de zile, daca pot dovedi ca au avut de suferit moral, psihic sau fizic de pe urma unui serviciu medical.

In acest moment, pacientul se plimba intre spital, Colegiul Medicilor sau directiile de sanatate si abia dupa luni sau ani de zile afla ca de fapt instanta de judecata este singura care poate sa-i dea dreptate.

Prin proiectul actual, lucrurile se simplifica: pacientul ia legatura cu managerul spitalului sau cu medicul, care la randul lor merg la societatea la care sunt asigurati. Acestia stabilesc prejudiciul, iar mai apoi vin cu o oferta.

Pentru fiecare trauma va exista o despagubire baneasca.

Un pansament uitat in corpul pacientului va avea un pret, un diagnostic gresit alt pret, un tratament necorespunzator va fi tarifat si el in anume fel, neglijenta va costa sump, la fel admnistrarea gresita a unui medicament sau neinformarea pacientului de catre medic asupra unor riscurilor la care se supune.

Iar despagubirile se vor face pe cale amiabila.

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: bizchannel.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii