A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720483651.476.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Noua lege a adoptiilor le ofera romanilor din strainatate sansa de a adopta un copil din tara
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-04-2012, ora 05:54

Noua lege a adoptiilor le ofera romanilor din strainatate sansa de a adopta un copil din tara

Articol de Madalina Irimia

Modificarile aduse la sfarsitul anului trecut de catre Parlament la Legea privind regimul adoptiilor au intrat in vigoare sambata 7 aprilie, iar acestea se refera, printre altele, la reducerea perioadei in care copilul este declarat adoptabil, pentru integrarea sa cat mai rapida intr-un mediu familial, oferind totodata romanilor din strainatate sansa de a adopta copii din tara, a declarat, vineri, 6 aprilie, directorul national al fundatiei “Hope and Homes for Children” Romania (HHC Romania), Stefan Darabus.

Din punctul nostru de vedere, ca organizatie neguvernamentala implicata in protectia copilului, plusul de valoare pe care-l aduce noua lege a adoptiilor este pozitiv pentru ca scurteaza timpul de adoptie al copiilor care sunt in situatie de dificultate in tara, duce deci la o decizie mai rapida in privinta copiilor adoptabili, impulsionand astfel gasirea cu prioritate a unui mediu familial, in detrimentul plasarii acestora fie in asistenta maternala, fie in plasament simplu, dar nu intr-o forma finala de plasament familial, cum este adoptia”, a afirmat Stefan Darabus.

Directorul national al fundatiei HHC (Romania) a subliniat ca, in plus de aceasta, noile prevederi legislative “ofera romanilor care sunt plecati in strainatate sansa sa adopte copii din Romania”.

In legatura cu solicitarile romanilor din strainatate de a adopta un copil, Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii, a declarat vineri la postul public de radio ca “legea spune foarte clar ca doar un copil care a trecut prin etapele adoptiei nationale, abia acel copil poate sa fie adoptat international, deci copiii vor fi practic de la trei ani in sus”.

Pe de alta, specialistii, inclusiv medicii neurologici, sustin ca primii doi ani de viata sunt decisivi pentru dezvoltarea normala a copilului, orice sistem institutionalizat de protectie neputand sa se substituie mediului familial, dar “in Romania, copiii sub varsta de doi ani nu pot fi institutionalizati, ci sunt plasati intr-un mediu de tip familial”, a precizat Stefan Darabus.

In noua forma, legea prevede termene precise pentru declansarea procedurii de adoptie, spre deosebire de reglementarea anterioara in care trebuia solicitata instantei declararea adoptabilitatii, ceea ce conducea la “prelungirea situatiei incerte a copilului pentru care nu se realiza nici integrarea in familia biologica, dar nici demersurile pentru gasirea unei familii adoptatoare”, au subliniat initiatorii modificarii legislative.

Astfel, copiii aflati in sistemul de protectie sociala fata de care parintii manifesta dezinteres timp de un an, pot fi declarati adoptabili dupa un an in care Directia Generala de Asistenta Sociala constata ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitatea reintegrarii in familie.

In cazul copiilor cu parinti necunoscuti, acestia pot fi declarati adoptabili dupa 30 zile de la emiterea certificatului de nastere, iar cand parintii naturali isi dau acordul, termenul este de 60 zile.

Adoptia interna poate fi declansata si daca a trecut un an, iar parintii firesti ai copilului si rudele pana la gradul al patrulea ale acestuia nu pot fi gasite ori nu colaboreaza cu autoritatile in vederea realizarii demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului in familie.

Legea introduce si obligativitatea expertizei pentru confirmarea filiatiei fata de tata, realizata prin metoda serologica ADN.

Directorul national al HHC (Romania) mai arata ca, potrivit datelor Oficiului Roman pentru Adoptii, in momentul de fata exista aproximativ 1.900 de copii adoptabili.

Sursa: financiarul.ro

Foto: stiri.com.ro

     
Tag-uri: adoptie, lege, strainatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii