Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Norvegia incepe sa testeze „sursa de energie a viitorului”
Articol de Madalina Irimia
Guvernul norvegian, in colaborare cu companiile Westinghouse (SUA) si Thor Energy (Norvegia), va facilita efectuarea unui experiment in care va fi testata „sursa de energie a viitorului”: toriul.
Toriul are numerosi sustinatori, printre care si Bill Gates, care pledeaza in favoarea folosirii sale ca sursa de energie. Acestia afirma ca toriul prezinta numeroase avantaje in comparatie cu energia nucleara generata de uraniu.
Printre avantaje se numara urmatoarele:
-se estimeaza ca resursele de toriu sunt de 3-4 ori mai abundente in natura decat cele de uraniu
-o unitate de toriu poate genera mult mai multa energie electrica decat o unitate de uraniu
-deseurile pot fi refolosite drept combustibil nuclear, iar cantitatea totala de deseuri produsa este mai mica
-centralele pe baza de toriu nu prezinta riscul de topire a combustibilului
-toriul nu poate fi folosit pentru a produce bombe nucleare
Pana acum, progresul lent al cercetarilor si lipsa infrastructurii au facut ca investitiile in toriu ca sursa de energie sa fie limitate. Desi ar putea parea ciudat ca Norvegia, cel mai mare producator de petrol din Europa, investeste in aceasta sursa alternativa de energie, tara nordica a fost intotdeauna un sustinator al energiei nucleare. Norvegia detine resurse ample de toriu, substanta fiind, de altfel, descoperita de un mineralog norvegian (fiind denumita dupa zeul Thor din mitologia norvegiana). India si China sunt alte tari care s-au aratat interesate de potentialul toriului ca sursa de energie.
Testul ce urmeaza sa fie efectuat de autoritatile norvegiene este conceput pentru a fi compatibil cu infrastructura existenta, astfel ca nu va fi extrasa cantitatea maxima de energie pe care o poate produce toriul. Experimentul va folosi un reactor cu apa grea, pe cand expertii au anuntat ca reactoarele cu saruri topite sau cu oxizi de toriu sunt mai eficiente.
Experimentul urmeaza sa se desfasoare de-a lungul a patru ani.
Surse: Business Insider, Smart Planet
Foto: worldofstock.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email