A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664355.6532.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Norvegia extinde serviciul militar obligatoriu in randul femeilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
15-10-2014, ora 09:04

Norvegia extinde serviciul militar obligatoriu in randul femeilor

Articol de Madalina Irimia
Parlamentul norvegian a adoptat marti amendamentele necesare extinderii serviciului militar in randul femeilor, o masura care pare sa se inscrie impotriva tendintei, dar care vizeaza o imbunatatire a calitatii recrutilor.

"Nu avem nevoie de recruti suplimentari, ci dorim sa extindem serviciul militar asupra intregii clase de varsta cu scopul de a-i atrage pe cei mai motivati si mai competenti", a declarat ministrul norvegian al Apararii Ine Eriksen Soereide pentru postul TV2 Nyhetskanalen.

In contextul in care tendinta in celelalte state europene este mai degraba sa se renunte la serviciul militar obligatoriu, in favoarea unei armate profesioniste, aceasta masura le va permite norvegienelor sa-si efectueze serviciul militar obligatoriu incepand din vara lui 2016.

Serviciul militar este, in mod teoretic, obligatoriu in Norvegia, insa, in realitate, exista mai multi voluntari decat locurile disponibile in armata.
Anuntat de precedenta coalitie de centru-dreapta, in numele egalitatii intre sexe, proiectul serviciului militar obligatoriu "neutru din punct de vedere sexual" a fost reluat de catre actualul Guvern de dreapta, cu scopul de a feminiza armata si de a-i diversifica competentele.

El nu are la baza o penurie de recruti, avand in vedere ca dintre cei 60.000 de norvegieni care implinesc varsta legala pentru a servi in armata doar 8.000 de tineri - 7.000 de barbati si 1.000 de femei, pe baza de voluntariat - efectueaza serviciul militar anual.

Recrutii sunt selectati in baza unor teste fizice si psihologice, dar si in functie de motivatia lor.

Ministerul afirma anterior ca vizeaza ca din armata sa faca parte 20% femei pana in 2020, dar Soereide a renuntat marti sa stabileasca un obiectiv in cifre, pronuntandu-se doar pentru o feminizare mai accentuata.

In afara Europei, cateva tari, inclusiv Israelul, au un serviciu militar obligatoriu pentru ambele sexe.

Sursa: mediafax.ro
Foto: caleaeuropeana.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii